Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Malin Fransson: AIK och Tingsryd spelar som att allt står på spel

Robin Rahm ersatte i AIK:s mål efter 54 sekunder men tvingades släppa in 3–2-målet.
Robin Rahm ersatte i AIK:s mål efter 54 sekunder men tvingades släppa in 3–2-målet. Foto: Mikael Fritzon/TT

Analys. Det blir en femte och avgörande match i den allsvenska finalen.

Tack för det.

Finalserien mellan AIK och Tingsryd är hockeyunderhållning av hög klass.

Vilket lag blir det då som tar hem slutsegern?

Ja, där finns det väldigt många om och men att ta till om man vill använda sig av både hängslen och livrem. Men med tanke på att finallagen vunnit sina respektive hemmamatcher är det fördel AIK inför avgörandet på Hovet på onsdag kväll.

För det krävs dock bland annat att AIK är med från första matchminut.

Den meningen brukar vara en sådan där klyscha som slängs in i texter när det är stressigt men hur viktig den första minuten kan vara underströks i måndagskvällens match.

Eller vad sägs om det här:

4 sekunder: AIK:s Tobias Ericsson blir utvisad.

22 sekunder: Tingsryds Joakim Högberg gör 1–0.

54 sekunder: Emil Forslund ökar på ledningen till 2–0.

54 sekunder: Målvaktsbyte i AIK. Gustaf Lindvall ut och Robin Rahm in.

AIK repade dock mod efter den tuffa första minuten, och gjorde det riktigt bra, men det räckte inte till seger.

Tingsryds seger innebar att smålänningarna kvitterade till 2–2 i matcher. Därmed får vi den där avgörande matchen som en finalserie av den här klassen förtjänar.

För det har varit fyra riktigt roliga matcher att följa. Spelkvalitén har visserligen varit varierande, som det nästan alltid blir när två lag möter varandra så här tätt, men högt tempo i kombination med känslor och en hel del oväntade händelser gör att det här är en finalserie värd att minnas.

Att den allsvenska finalen egentligen inte avgör något, båda lagen får spela vidare och båda lagen har chansen att nå SHL även om förlorarens väg är något krångligare, har inte märkts. Det har snarare känts som allt har stått på spel.

Hemmafördelen gör att AIK är favoriter inför onsdagens finalmatch på Hovet, men det finns en del frågetecken.

Hur reagerade Gustaf Lindvall på att bli utbytt så tidigt?

Känslan var att AIK-tränaren Roger Melin beslut om målvaktsbyte var ett sätt att förbereda Gustaf Lindvall, som sett över hela säsongen har varit bättre än Robin Rahm, mentalt inför en eventuell femte match.

Det blir intressant att se om det var ett riktigt beslut. AIK:s mycket skicklige målvaktstränare Stefan Persson lär säkert ha en plan för hur det arbetet ska gå till, men tiden är knapp.

Ett stort frågetecken är det också bakom Robin Kovacs och Jacob Spångbergs namn. Kovacs och Spångberg kunde inte fullfölja måndagskvällens match på grund av skador.

Missar de onsdagens match vet i attan om inte Tingsryd får ta över favoritskapet.

Hockeyallsvenska finalen, match 4:5

Tingsryd–AIK

3–2 (2–2, 1–0, 0–0)

2–2 i matcher.

Matchbetyg: 4

Det hände en hel del i måndagskvällens match i Nelson garden arena Tingsryd, precis som det har gjort i samtliga finalmatcher mellan de här två lagen. I första perioden hände mer än vad det gör i många matcher under tre perioder.

Skadade spelare tvingade lagen att gå ner på folk i den tredje perioden något som gjorde att tempot mattades något, men som helhet var det en underhållande och jämn match.

Matchens lirare

Christian Sandberg, AIK. AIK:s lagkapten var inte bara sitt lags bästa spelare i den här matchen utan Sandberg, som också gjorde AIK:s första mål, var bäst på isen.

Utropstecknet

På onsdag ska det avgöras. Då spelas den femte finalmatchen på Hovet. Blir det utsålt den här gången? Segraren i den femte finalen är klart för direktkval till SHL och får där möta Karlskrona.

Förloraren får möta segraren i slutspelsserien i ett play off. Segraren i det går vidare till direktkval till SHL mot Modo.