Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

I skuggan av kaos-VM har Sverige fått nytt OS-hopp

Ryttar-VM har under den första veckan mest handlat om väder.
Ryttar-VM har under den första veckan mest handlat om väder. Foto: Joel Markund/ Bildbyrån

Tryon. Distansritten fick ställas in för att det var för varmt.

Den sista dressyrfinalen fick ställas in för att orkanen Florence kom på besök.

Ryttar-VM i Tryon har blivit väder-VM eller om man så vill kaos-VM.

Men i skuggan av väderkaoset har en svensk medaljkandidat till OS presenterat sig.

På söndagen skulle dressyrryttarnas VM avslutats med kür-finalen, ett fritt program till valfri musik.

Det brukar vara en av VM:s absoluta höjdpunkter. Till och med de som annars hånfullt säger ”att titta på dressyr är som att se målarfärg torka” brukar ödmjukt ta tillbaka sina ord efter det.

I küren är samarbetet mellan häst och ryttare så förfinat och elegant att det verkligen känns som ekipaget dansar inne på banan.

Eftersom det bara är de 15 bästa efter den första individuella VM-klassen som får starta håller varje ekipage kort och gott yppersta världsklass.

I årets VM blev både ryttare och publik snuvade på den här höjdpunkten. 

I Tryon i North Carolina kommer ingen världsmästare i kür att koras. 

När orkanen Florence bestämde sig för att komma till den här delen av världen på söndagen – främst som regn – hade arrangörerna inget val. Alla inplanerade tävlingar under dagen ställdes in.

Försök gjordes att flytta küren till en annan dag men det ställde till så stora problem när det gällde flygen hem för hästarna att det inte var möjligt.

Några dagar tidigare hade arrangörerna varit tvungna att ställa in distansritten. Den gången var det värmen och den höga luftfuktigheten som var skälet. Det var inte säkert för hästarna att fullfölja loppet.

Arrangörerna har gjort vad de har kunnat för att göra ryttar-VM – som pågår ytterligare en vecka – till en fest och de kan självklart inte styra över vädrets makter.

Däremot måste det diskuteras hur FEI, internationella ridsportförbundet, tänkte när de bestämde sig för att lägga VM i en plats i världen där vädret den här tiden på året kan bjuda på både det ena och det andra.

Ryttar-VM, som arrangeras vart fjärde år, skulle i år egentligen ha gått i kanadensiska Bromont men bara två år före hoppade de av. Att hitta en ersättare med så kort varsel är naturligtvis inte enkelt men likväl gjorde man ett felval när mästerskapet flyttades till Tryon.

Allt prat om vädret har gjort att det är enkelt att glömma att de svenska dressyrryttarna svarat för fantastiska insatser i de klasser som de har kunnat rida.

Sverige kom fyra i lagtävlingen och var bara en hårsmån från bronset. 

Hade küren kunnat genomföras på söndagen hade tre av de 15 startande varit svenskar: Patrik Kittel, Juliette Ramel och Therese Nilshagen.

Det enda land som hade lika många ryttare kvalade var världens överlägset bästa dressyrnation Tyskland.

Under ledning av förbundskaptenen Bo Jenå har man inom svensk dressyrsport de senaste tio åren gjort ett stort jobb för att lyfta svensk dressyr. Insatserna i Tryon visar att man lyckats.

Förbundskapten Jenå lyfter själv fram två viktiga personer i det arbetet, tränaren Louise Nathhorst som finns med på de stora mästerskapen och stöttar de svenska ryttarna samt den mentale tränaren Kjell Enhager.

Tillsammans har den här trion fått fram ett landslag som nu är medaljhopp i lagtävlingen i OS i Tokyo.

Skulle Patrik Kittels nya mästerskapshäst Well Done, som varit fantastisk i Tryon, fortsätta utvecklas på samma sätt kommer han dessutom vara ett medaljhopp individuellt.

Det framtidshoppet kunde inte ens orkanen Florence blåsa bort.

Läs mer: Oväder flyttar VM-tävlingar till måndag 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.