Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-10-21 13:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/malin-fransson-medaljen-som-lyfte-sverige-efter-ett-tufft-vm/

Sport

Malin Fransson: Medaljen som lyfte Sverige efter ett tufft VM

Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Fredrik Jönsson fick på fredagen kliva upp på prispallen i VM.
Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Fredrik Jönsson fick på fredagen kliva upp på prispallen i VM. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Tryon. Det svenska lagsilvret kom som ett väkommet plåster på VM-såret.

Efter ett mästerskap som innehållit en avliden häst, ett struket medaljhopp på grund av sjukdom och en missad dressyrmedalj med minsta möjliga marginal behövde Sverige en framgång.

Det fixade de svenska hoppryttarna.

Malin Fransson
Rätta artikel

I OS och EM levererar de svenska ryttarna, men på VM har de haft anmärkningsvärt svårt att få det att stämma.

Något som gäller för samtliga grenar. Det visar inte minst medaljhistoriken.

Till VM i Tryon kom den svenska truppen med stora förhoppningar. Inte minst med tanke på alla svenska framgångar förra året då Sverige tog EM-medaljer i samtliga tre OS-discipliner.

Men fram till i fredagskväll svensk tid hade VM i Tryon i North Carolina inte varit Sveriges mästerskap.

Under den första VM-veckan svarade dressyrlaget för en väldigt stark insats. Flera av lagekipagen satte personliga rekord, men likväl missade Sverige prispallen med minsta möjliga marginal.

Tuffare skulle det bli när fälttävlanslaget klev in i VM.

Det började redan under andra tävlingsdagen när den bäst placerade svenska ryttaren Sara Algotsson Ostholt tvingades stryka sig eftersom hennes häst Wega inte var pigg.

Någon timme senare red Anna Freskgård och Box Qutie i mål efter terrängritten och vid målgången hände något som skulle få ödesdigra konsekvenser.

Stoet snubblade till och skadade sig. Hon togs i hästambulans till en närliggande klinik och enligt de första rapporterna mådde stoet okej, men komplikationer tillstötte och i onsdags kom beskedet att man tvingats avliva hästen.

Dagen efter stod det klart att det på förhand största medaljhoppet paradressyrryttaren Louise Etzner Jakobsson inte skulle kunna ställa upp i lördagens fria program eftersom hennes häst Zernard hade fått en inflammation i hovarna.

Mitt i allt elände – och stolpe ut - behövdes med andra ord något glimrande och det fixade det svenska hopplaget på fredagen.

Läs mer: Sverige tar första VM-medaljen på 16 år 

Både Henrik von Eckermann och Malin Baryard Johnsson fick revansch på sig själva när de gick in och levererade felfria grundomgångar i lagfinalen.

Det tyder på mental styrka utöver det vanliga.

VM-debutanten Fredrik Jönsson går från klarhet till klarhet. Inför söndagens individuella VM-final är han bästa svenska ryttare.

Det hade ingen räknat med.

Det enda negativa från fredagens lagfinal var att Peder Fredricson, som tillsammans med Christian K varit felfri fram till lagfinalen, rev två hinder vilket gjorde att han trillade från bronsplats till en 18:e plats individuellt.

Därmed är han med största sannolikhet borta från kampen om de individuella VM-medaljerna.

I gengäld kan Fredricson trösta sig med att han på fredagskvällen fick en VM-medalj runt sin hals. Därmed har han nu både EM-, VM- och OS-medaljer.