Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Malin Fransson: Släpp Thoresen – så han kan komma tillbaka

Inblick. Säsongen är över för Djurgården.

Bygget inför nästa säsong har börjat, men i jakten på nyförvärv är det viktigt att inte glömma betydelsen av att få behålla Patrick Thoresen och Mikael Tellqvist.

Djurgården har en ung trupp och flera av lagets spelare är heta ute på marknaden.

Backen Andreas Englund, draftad av Ottawa, lär hamna i NHL nästa säsong. Backkollegan Linus Hultström är inte poängproduktion har väckt intresse hos både NHL- och KHL-klubbar och på långfredagen kom beskedet att Marcus Högström är klar för Spartak Moskva.

Forwarden Marcus Sörensen var på väg till Nordamerika redan förra året, att det skulle bli ytterligare ett bonusår i Djurgården är inte troligt.

Målvakten Mantas Armalis har fått sitt stora genombrott och enligt uppgifter i Kanada är Toronto intresserat av honom.

Listan på spelare som är på väg bort kan göras ännu längre, precis som den på möjliga ersättare.

Men i en snabbt snurrande silly season-karusell är det klokt att ta ett steg tillbaka och värna om det befintliga.

Målvakten Mikael Tellqvist har kontrakt nästa säsong, men han har själv antytt att slutet på karriären närmare sig. Det är viktigt att den dagen inte redan är här.

Tellqvists säsong har störts av skador men han har visat hur bra han är när han är frisk. Han har också visat vilken ledare och inspiratör han är, Tellqvist har stor del i Armalis fina utveckling, och det är exakt vad Djurgården behöver i höst.

Om Mantas Armalis flyttar till Kanada bör Djurgården förlänga kontraktet med utlånade JVM-målvakten Linus Söderström.

Söderström är inte redo för rollen som förstemålvakt och här kommer Tellqvist in i bilden. Fortsätter han har Djurgården en stabil förstemålvakt och en perfekt läromästare till Söderström.

Patrick Thoresens betydelse för säsongens lag går inte att överdriva, men familjen ska flytta hem till Norge och Thoresen vet inte än hur han ska lösa situationen. För mig är svaret enkelt.

Ge honom tid. Låt honom inleda säsongen i moderklubben Storhamar och spela OS-kval med Norge, Patricks pappa Petters första turnering som förbundskapten. Det är okej om han inte ansluter till Djurgården förrän på senhösten.

Att tillåta specialupplägg för vissa spelare kan vara känsligt men Thoresen är en speciell spelare.

I övrigt har jag bara en nostalgisk önskan inför nästa säsong. Vad Djurgården behöver är en back i 27–30-årsåldern. Någon som håller koll på talangerna, som ser till att misstagen i egna zonen minimeras, och som stannar i klubben i flera år.

Under säsongen har jag kommit på mig själv med att sakna gamle Daniel Tjärnqvist. Nu finns det inte många av hans typ men till och med en något sämre kopia av Tjärnqvist vore ett lyft.

Fakta. Läget i spelartruppen

Spelare med kontrakt:

Målvakter: Mikael Tellqvist, Mantas Armalis

Backar: Robin Press, Wilhelm Westlund, Alexander Falk, Linus Hultström

Forwards: Tomi Sallinen, Patrick Thoresen, Lukas Vejdemo, Marcus Sörensen, Mikael Ahlén, Daniel Brodin, Markus Ljung, Henrik Eriksson

Spelare med utgående kontrakt:

Backar: Philip Holm, Andreas Englund, Marcus Högström, Robin Norell, Adam Ollas Mattsson

Forwards: Emil Lundberg Alexander Fällström, Tobias Hage, Robin Alvarz, Matt Anderson, Mikko Lehtonen

Källa: Eliteprospects.com