Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Malin Fransson: Sportchefernas beslut är ingen överraskning

”Hans Särkijärvi har gjort ett väldigt bra jobb men Djurgården är en klubb i förändring”, skriver DN:s Malin Fransson.
”Hans Särkijärvi har gjort ett väldigt bra jobb men Djurgården är en klubb i förändring”, skriver DN:s Malin Fransson. Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Sportcheferna Joakim Eriksson och Thomas Johansson har ägnat sin första säsong åt att peka ut vilken väg Djurgården ska gå.

Nästa säsong ska strategin fullt ut omsättas i handling med hjälp av en ny huvudtränare, skriver DN:s Malin Fransson.

På onsdagsförmiddagen kom beskedet att Hans Särkijärvi och Djurgården går skilda vägar efter den här säsongen.

Trots att Särkijärvi har kontrakt ytterligare en säsong var inte beskedet speciellt överraskande.

Hans Särkijärvi har gjort ett väldigt bra jobb men Djurgården är en klubb i förändring.

Reportage: Med dubbla sportchefer ska Djurgården bli ledande i Sverige

Med det i åtanke är det inte förvånande att sportcheferna vill gå vidare med en ny tränare som de kan handplocka för att förverkliga sina idéer, och i pressmeddelandet är de tydliga med att en av de sakerna är att utveckla anfallsspelet.

Strategiske sportchefen Joakim Eriksson och tekniske sportchefen Thomas Johansson långsiktiga arbete ska mynna ut i att Djurgården åter bli ett topplag.

Det är i alla fall tanken.

För att nå dit jobbar de bland annat mycket med ledarutveckling och de använder sig av avancerad statistik för att analysera spelet och i god tid upptäcka brister.

Att sportchefer på det här sättet tar ett allt fastare grepp om även det som konkret händer på isen kommer att bli allt vanligare i framtiden.

Tiden är förbi när hockeyns elitklubbar kunde ta en säsong i taget. Det finns inget rum för misslyckande i en värld där missade slutspel kostar miljoner och degraderingar kan riskera en klubbs existens.

I och med att spelare och tränare kommer och går blir det sportcheferna som måste garantera att klubben håller fast vid sin röda tråd.

Eriksson och Johansson har enats om hur deras och Djurgårdens röda tråd ska se ut. Nu ska en ny tränare omsätta det i handling.

Enligt samstämmiga källor är den mannen Frölundas nuvarande assisterande tränare Robert Ohlsson.

41-åringen känner Djurgården efter att tidigare ha tränat klubbens juniorlag. Han tillhör en ny generation tränare som är nyfiken på att testa nya sätt att arbete och det är exakt det Djurgården söker för att säkra en framgångsrik framtid.