Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-25 19:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/malin-fransson-vem-bryr-sig-om-malmo-redhawks/

SPORT | KOMMENTAR

Malin Fransson: Vem bryr sig om Malmö Redhawks?

Malmös Carl-Johan Lerby deppar samtidigt som Brynäs spelare jublar under grundseriematchen den 23 februari.
Foto: Julia Koch/Bildbyrån

I Gävle är ångesten påtaglig. Skulle Brynäs åka ur SHL skulle också en del av stadens identitet försvinna.

Brynäs får dessutom alla hockeynostalgiker – och de är många – även utanför Gävle att skina upp.

Men vem bryr sig om Malmö Redhawks?

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

På tisdag kväll släpps pucken i den första matchen i nedflyttningskvalet mellan Brynäs och Malmö.

I år är tredje året som de två sämst placerade lagen i SHL möts i en matchserie där förloraren spelar i allsvenskan kommande säsong.

Redan första året fick kvalet det mindre smickrande men väl så passande namnet ”ångestkvalet”.

Att trilla ur SHL betyder att klubben förlorar runt 30 miljoner i tv-pengar, och från en dag till en annan är allt förändrat.

I vissa orter som till exempel Gävle betyder det dock mer än pengar.

Brynäs tog 1960 klivet upp i den högsta serien, och där har de sedan blivit kvar. Inte en enda gång har de behövt kliva ner i seriesystemet efter säsongens slut.

I en rörig värld har Brynäs stått för något konstant. Det har varit något att samlas kring, och känna stolthet för.

Sedan Brynäs senaste SM-guld 2012 har visserligen de sportsliga resultaten inte varit mycket att hurra för. Brynäs har haft svårt att hitta en stabilitet, tränarna har sparkats i strid ström, och även från supportrarna har kritiken stundtals varit tuff.

När det första nedflyttningskvalet avgjordes våren 2021 var Brynäs redan då ett av de inblandade lagen, men den gången lyckades de vinna över HV71.

Kärleken må ha prövats, och möjligtvis har den kollektiva stoltheten naggats något i kanten, men de flesta är likväl överens om att utan Brynäs i SHL vore inte Gävle längre samma stad.

I Malmö knackar våren på dörren, och även om Sveriges tredje största stad har en av Sveriges bästa – kanske den allra bästa – SHL-arenan är det inte direkt så att Malmöborna ser hockeyn som en del av stadens dna.

I stället för att känna ångest och oro över att Malmö Redhawks ska förlora sin SHL-plats längtar man efter fotbollspremiären för att se vad Henrik Rydström kan uträtta med Malmö FF.

I Malmö kommun bor drygt 350 000 personer. I Gävle drygt 100 000. Likväl ligger den lilla kommunen före den stora om vi tittar på publiksiffrorna i säsongens grundserie.

Tidigare kunde Malmö Redhawks väcka viss sympati och engagemang utifrån med hänvisning till hur viktigt det var att även Skåne var representerat i den högsta ligan.

Nu när Rögle har etablerat sig i SHL är även det incitamentet borta.

I nedflyttningskvalet är det dock de ljumma känslorna som Malmö Redhawks väcker som också talar för dem.

Naturligtvis har även Malmö ett antal trogna och lojala supportrar som inget hellre vill än att deras lag ska spela i SHL nästa säsong, men det är inte så att spelarna konstant behöver utsättas för en yttre press under de här kvalfyllda dagarna.

De kan fortfarande handla sin mjölk i matvaruaffären utan att ständigt behöva bli påminda om vilket ansvar som just nu vilar på deras axlar.

Det kan visa sig bli en avgörande fördel i det som nu väntar. Malmöspelarna behöver inte både hantera sin egen ångest, och alla andras på en och samma gång, utan kan använda sin energi på ett bättre sätt.

Ska Brynäs radera bort den fördelen krävs att tränaren Ove Molin – som kallats in som räddare i nöden – lyckas få gruppen att känna samma harmoni som räddarna i nöden 2021 Josef Boumedienne och Nils Ekman gjorde under det nedflyttningskvalet.