Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 16:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/malin-fransson-vilken-skillnad-ett-ar-har-gjort-for-klassiska-klubbar/

Sport

Malin Fransson: Vilken skillnad ett år har gjort för klassiska klubbar

Toppen mot botten slutade med seger för serieledande Björklöven mot AIK som är sist i tabellen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vilken skillnad ett år kan göra.

För ett år sedan var det AIK som dominerade i hockeyallsvenskan, och som var på väg mot SHL, medan Björklöven hade en tyngre säsong.

Nu toppar Björklöven allsvenskan, och AIK ligger sist.

På onsdagskvällen möttes lagen på Hovet, och Björklöven vann med 5–2.

Våren 1982 möttes AIK och Björklöven i SM-final – en final som AIK vann.

Sedan dess har mycket hunnit hända i båda klubbarna, som har mycket gemensamt.

Båda två lagen räknas in i kategorin klassiska hockeylag – i alla fall om du frågar oss 60-talister. Om de som är födda på sena 90-talet och efter håller med är väl mer tveksamt.

Båda lagen har till och från kämpat med rejäla ekonomiska svårigheter, och båda har på grund av det tvångsdegraderats från allsvenskan till division I.

I AIK:s fall blev det bara en säsong i ettan, i Björklövens fall tre.

Båda lagen gör också med jämna mellanrum satsningar mot högsta serien – ofta kostsamma sådana som det sedan tar år att reparera.

Björklöven åkte 2001 ur dåvarande elitserien. Sedan dess har de inte varit tillbaka.

AIK trillade ner i allsvenskan 2002, men lyckades ta sig tillbaka inför säsongen 2010/2011. Efter fyra raka säsonger i högsta serien var dags att åter igen bli ett allsvenskt lag.

Vid den här tiden för ett år sedan var AIK allsvenskans bästa lag. 

Efter att ha vunnit serien skulle de först bara klara av Oskarshamn i den hockeyallsvenska finalen innan säsongens stora mål väntade – direktkvalet till SHL.

Problemet var att Oskarshamn vann finalen. Det kom att bli kostsamt för AIK.

Säsongens AIK är en budgetlösning där man under säsongen har bytt allt från tränare till lagkaptener för att få fart på laget.

Än så länge har inget lyckats. AIK ligger ohjälpligt sist i serien.

När AIK:s spelare, ledare och fans i våras drömde om SHL, var det besvikelse i Björklöven. 

Efter att ha kommit femma i allsvenskan säsongen 2017/18 – bästa placeringen på tio år – fanns inför säsongen 2018/19 ett hopp om ännu högre placering.

Det slutade med en tionde plats, och den sportsligt misslyckade satsningen hade kostat. Klubben gjorde en förlust på drygt 3,7 miljoner kronor.

Men när allt var som mörkast klev en man – som redan är en hjälte i Umeå – in i bilden.

Björklöven hade anställt Per Kenttä som sportchef – samme Kenttä som för övrigt låg bakom det Oskarshamn som spolierade AIK:s SHL-drömmar i våras.

Kenttäs förmåga att bygga lag hade nått stora framgångar i Oskarshamn. Nu är han på väg att göra samma sak med Björklöven, och det redan under den första säsongen.

Klubben toppar allsvenskan och i Umeå är hockeyn het. Publiksnittet på hemmamatcherna är så här långt 4560 personer, vilken är en ökning med nästan 800 personer jämfört med förra säsongen.

Något som genererar viktiga biljettinkomster.

I AIK är situationen den omvända. Inför gårdagens match på Hovet var AIK:s snitt 2791 personer per match jämfört med 4698 personer förra året.

Det är fortfarande bara januari. Björklövens väg tillbaka till finrummet må vara krattad, men att allt kan hända vet gårdagens motståndare AIK bättre än några andra.

Att det som gäller i januari inte behöver gälla när säsongen är över känns för närvarande som AIK:s enda hopp.

Vad finns det då att säga om onsdagskvällens toppmöte mellan topplaget Björklöven och bottenlaget AIK på Hovet?

Att det var Lövens hejarklack som hördes mest under stora delar av matchen, att AIK:s skadelista var väldigt lång, och att hemmalaget gjorde en okej match i två perioder.

Problemet är att när man är ett bottenlag räcker inte det för att ta poäng. Björklöven, för övrigt med tre spelare som i våras spelade i AIK i laget, vann med 5–2.