Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 04:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/mallinjen-i-vasaloppet-flyttas/

Sport

Mållinjen i Vasaloppet flyttas

Den klassiska mållinjeportalen i Mora. Arkivbild.
Den klassiska mållinjeportalen i Mora. Arkivbild. Foto: Ulf Palm/TT

Efter 99 år på nästan samma plats flyttas mållinjen i Vasaloppet. Detta har blivit nödvändigt på grund av förändringar av infrastrukturen i Mora.

TT Text

En ny målportal ska byggas upp inför arrangemangen, bland annat det klassiska långloppet i skidor, i höjd med klockstapeln, precis vid rondellen vid Vasagatan. Upploppet blir därmed cirka 100 meter kortare.

”Längden på upploppet har förändrats flera gånger under historien även om målet varit på i princip samma plats sedan 1922. Och den totala sträckan på loppen kommer inte att förändras nämnvärt då bansträckningarna justeras nästan årligen, bland annat beroende på hur markförhållandena i Vasaloppsarenan ser ut”, säger projektledaren Mats Rylander.

Den nuvarande målportalen, som blev permanent 1986, kommer stå kvar på sin ursprungliga plats och blir en del av ett så kallat medaljtorg, en plats där deltagare får ta emot sin medalj efter målgång.

Bild 1 av 2 Skiss över hur nya målområdet kommer att bli, med en ny målportal i höjd med klockstapeln.
Foto: Vasaloppet
Bild 2 av 2 Skiss över nya målgången, med den nya temporära portalen som mållinje, och den gamla portalen längre bort.
Foto: Vasaloppet