Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 19:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/malvakten-hjalte-nar-bajen-tog-sm-guld/

Sport

Målvakten hjälte när Bajen tog SM-guld

Hammarbys målvakt Tolga Ayrancis räddning på Petrit Zhubis närskott var matchavgörande när Hammarby vann SM-finalen i futsal med 2–1 mot IFK Göteborg.
Hammarbys målvakt Tolga Ayrancis räddning på Petrit Zhubis närskott var matchavgörande när Hammarby vann SM-finalen i futsal med 2–1 mot IFK Göteborg. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Inför säsongen var tränarna överens om att IFK Göteborg skulle spela hem SM-guldet.

Hammarby nämndes aldrig i guldsnacket.

– Otroligt skönt att vi tog hem guldet, det var vi värda, säger Hammarbys målvakt Tolga Aryanci efter 2–1-segern hemma i Eriksdalshallen.

Det var målvakterna som kom att avgöra SM-finalen inför tomma läktare i Eriksdalshallen.

IFK Göteborgs landslagsmålvakt Viktor Jansson gjorde två riktiga tabbar samtidigt som Hammarbys Tolga Ayranci storspelade i hemmamålet.

– Räddningen i slutet av första halvlek var matchavgörande. Mål där och de hade fått energi, säger Ayranci.

Med en mirakelräddning på Petrit Zhubis friläge såg Tolga Ayranci till att Hammarby kunde gå till pausvila med 2–0 på siffertavlan.

Hammarby tog ledningen i finalen efter drygt tre minuter när Mosaddiq Zekria sköt ett inte allt för märkvärdigt skott som landslagsmålvakten Viktor Jansson släppte in mellan benen.

– Mellan benen är alltid ledigt, säger Zekria med ett leende i halvlek.

Efter åtta minuter kom 2–0-målet efter ytterligare en bjudning av Viktor Jansson. Michel Basberbers sköt en frispark från i stort sett halva plan som smet in under Jansson.

I slutet av första halvlek hade Loridon Makolli, som i den avgörande semifinalen mot Uddevalla satte fyra spelmål och den avgörande straffen, chansen att göra 3–0 på en tiometerstraff. 

Men den här gången revanscherade sig Viktor Jansson som räddade ett tungt skott från Hammarbys semifinalhjälte.

I andra halvlek tvingades IFK Göteborg chansa för att komma in matchen. Viktor Jansson byttes ut och in kom en joker och med fem utespelare på plan lyckades Pascal Olsson reducera till 2–1 med fyra minuter kvar att spela.

IFK Göteborg jagade sin tredje titel för att komma upp i lika många som IFK Uddevalla snott åt sig sedan ligan för första gången avgjordes 2015.

Med ett par högklassiga räddningar såg Tolga Ayranci såg till att Hammarby vann med 2–1.

När slutsignalen gick blev det kramkalas, guldhattar och Kenta sjöng ”Jag har väntat så länge på just den här dagen” samtidigt som festen nere på plan avslutades med guldplaketter till hjältarna från Söder.

 

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt