Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-15 21:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/manga-blir-rika-pa-simning-men-inte-simmarna/

Sport

”Många blir rika på simning – men inte simmarna”

Sarah Sjöström och Cate Campbell är både konkurrenter och goda vänner.
Sarah Sjöström och Cate Campbell är både konkurrenter och goda vänner. Foto: Vladimir Astapkovich/IBL

Australiska simstjärnan Cate Campbell går till hård attack mot Internationella simförbundet Fina.

– Fina har simmarna i botten på sin prioriteringslista, säger Cate Campbell.

Det som har fått bägaren att rinna över för Cate Campbell är avstängningshotet som stoppade den nya simtouren.

Malin Fransson
Rätta artikel

– Jag är medveten om att det här troligtvis kommer att ställa till problem för mig, men jag tycker att det måste sägas. Det är många människor som blir väldigt rika på simning, men det är inte simmarna, säger Cate Campbell till den australiska tidningen The Daily Telegraph.

Enligt planerna skulle en stor internationell simtävling arrangerats i Turin några dagar före jul.

Flera av världens största simstjärnor var anmälda, bland annat Sarah Sjöström som är konkurrent men också god vän med Cate Campbell.

Tävlingen i Turin var tänkt som ett första steg i en större simtour ISL, International Swimming League, med väldigt stora prispengar. 

Bakom ISL står den ukrainske affärsmannen och miljardären Konstantin Grigorisjin som också äger Energy Standard – den internationella simklubb som Sarah Sjöström tränar tillsammans med under delar av året.

I ISL ska världens simstjärnor tävla i lag, men för några veckor sedan kom beskedet att Fina hotade stänga av de simmare som ställde upp i Turin.

Det formella skälet till det var att arrangörerna Energy Standard och det italienska simförbundet inte hade ansökt om tillstånd för tävlingen ett halvår i förväg – något som reglerna säger.

Flera simmare menade dock att skälet snarare var att Fina var rädda för den konkurrens som ISL skulle kunna innebära för världscupen.

– Jag är jätteledsen över att det blev så här. Man får en känsla av att Fina bara vill visa vilken makt de har, sa Sarah Sjöström till DN när det var klart att tävlingen ställdes in.

Den australiska frisimsstjärnan Cate Campbell, med både OS- och VM-guld på meritlistan, går till ännu tuffare attack mot Fina.

 – Jag tror att Fina har glömt att de existerar tack vare att det finns människor som är tillräckligt passionerade att träna tio pass i veckan, och lägga ner de timmar som krävs för att vara en professionell idrottare, säger Cate Campbell till den australiska tidningen The Daily Telegraph.

Även om prispengarna i världscupen har höjts, och Fina har infört prispengar i världsmästerskapen, är simning fortfarande en sport där utövarnas möjligheter att tjäna pengar på sitt idrottande är begränsad.

Det är också skälet till att stjärnorna välkomnat idén med en ny simtour.

– Jag kan garantera att i stort sett alla världens simmare tycker att ISL är något bra som kan göra att simningen växer globalt, säger Cate Campbell.

Simmarnas ilska mot sitt förbund har växt under en längre tid. Den gäller inte bara ISL utan bland annat att Fina har gett klartecken till att OS-finalerna i Tokyo ska avgöras på förmiddagen lokal tid för att anpassas till de amerikanska tv-tiderna.

Fina är ett välmående förbund som enligt The Daily Telegraph – som granskat förbundets bokslut för 2017 – har ett eget kapital på 1,5 miljard kronor.

Förra året uppgick förbundets utgifter till 540 miljoner kronor – nästan 64 miljoner användes till vad som i bokslutet går under rubriken ”Fina Family Expenses”. I det ingår hotell, resor, ersättningar och så vidare för officiella representanter.

Enligt ett pressmeddelande från Fina, som var ett svar på kritiken mot den inställda tävlingen i Turin, underströk de hur viktigt det var att arrangörerna i god tid ansöker om att få ordna en tävling.

I pressmeddelandet skriver de också att de under VM 2017 delade ut knappt 56 miljoner i prispengar. Pengarna fördelades mellan de sex grenarna, alltifrån simning till vattenpolo, som avgjordes.

Ett guld i VM gav simmarna 165.000 kronor, ett världsrekord belönades med cirka 250.000 kronor.

Även om tävlingen i Turin är inställd har inte Konstantin Grigorisjin lagt ner planerna på ISL. Nu är planen att genomföra touren nästa höst.