Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 16:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/mannen-bakom-dopningsfabriken-kan-fa-stranga-straff/

Sport

Männen bakom dopningsfabriken kan få stränga straff

Under rättegången mot de män åtalats som drivit en dopningsfabrik på Ringön i Göteborg erkände en av de åtalade att han förmedlat dopningspreparat under nio års tid.
Under rättegången mot de män åtalats som drivit en dopningsfabrik på Ringön i Göteborg erkände en av de åtalade att han förmedlat dopningspreparat under nio års tid. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Åklagaren yrkar på fängelse i mellan fyra och sex år för de tre män som åtalats för att ha drivit en dopningsfabrik i Göteborg. En av männen medgav under rättegången att han förmedlat dopningspreparat under nio års tid.

Det var i höstas som polisen slog till mot dopningsfabriken på Ringön på Hisingen och hittade över två miljoner tabletter och ampuller med dopningspreparat. DN har i en serie artiklar beskrivit de tre göteborgarnas verksamhet och kartlagt deras kundkrets.

– Gränsen för grovt dopningsbrott går vid 50.000 enheter. Det är mycket dopningsmedel som hanterats i det här målet och det menar jag motiverar stränga straff, sade åklagaren Ulrika Bentelius Egelrud, som vill att en 34-årig kroppsbyggare döms till mellan fem och sex års fängelse, maxstraffet för grovt dopningsbrott.

Under rättegången berättade mannen, som tidigare dömts för liknande verksamhet, att han förmedlat dopningspreparat under nio års tid.

– Jag har hållit på med bodybuilding i 15 år och känner 90 procent av alla som är aktiva, sade 34-åringen.

Rättegången, som pågått sedan april, fick avbrytas sedan det upptäckts att en del av beslaget från de två lokaler där produktionen pågått inte hade analyserats. Ytterligare drygt 200.000 enheter dopningsmedel kunde läggas till åtalet, vilket gjorde att det totala antalet tabletter och ampuller som polisen beslagtagit översteg 2,1 miljoner.

34-åringen greps när han skickade ett paket med anabola steroider till en person i Halland. Senare grep polisen även en 25-årig man på bar gärning, när han postade 14 försändelser med dopningspreparat, samt en 42-åring, som hyrt den ena lokalen och enligt Bentelius Egelrud varit inblandad i produktionen.

Åklagaren anser att 33-åringen och 42-åringen haft en överordnat roll och att även 42-åringen, som nekat till anklagelserna, ska få fem till sex års fängelse medan 25-åringen ska få fyra år.

Fingeravtryck och dna från männen har hittats i lokalerna. Rättegången har mycket handlat om huruvida männen har haft tillgång till båda lokalerna. Bevisningen består även av Swishbetalningar och en omfattande chattkonversation, som hittats i 34-åringens telefon. Den påstår åklagaren visar hur männen under så kallade nicknames gör upp detaljer kring affärerna, även om 42-åringen och 25-åringen inte velat tillstå att det är de som döljer sig bakom pseudonymerna.

Länge nekade 25-åringen också till brott, men i onsdags medgav han att han tillverkat och packat innehållet i de 14 kuverten som han postade. Han förklarade att han agerade på uppmaning av en annan person och att han fick anabola steroider som tack för hjälpen.

Försvaret har pekat på flera svagheter i utredningen och ifrågasatt den mängdberäkning som åklagaren gjort gällande. 42-åringens advokat Katrin Honkonen krävde att åtalet mot hennes klient ska ogillas.

– Det finns en rimlig förklaring till att dna och fingeravtryck från min klient påträffats i lokalerna och ingen bevisning som träffar honom, sade Honkonen.

25-åringens försvarare, Henrik Thyselius, kritiserade åklagaren för att utkräva kollektivt ansvar medan Jakob Sjödin, 34-åringens advokat, sade att hans klient visserligen medgett viss brottslighet men att det definitivt inte motiverade ett så hårt straff. Sjödin sade att det beslag som gjorts i rummet som 34-åringen haft hand om var betydligt mindre än det totala.

– Det finns inget som säger att han agerat i samförstånd med de andra, sade Sjödin och förklarade att 34-åringen använt inkomsterna för att finansiera sitt eget missbruk.

Läs mer:

Dopningsfabriken som sprängdes – del 1: Tillverkarna 

Dopningsfabriken som sprängdes – del 2: Sjuksköterska och tonåring bland misstänkta köparna 

Dopningsfabriken som sprängdes – del 3: Lagen stoppar tullens hundar från att leta anabola steroider 

Dopningsfabriken som sprängdes – del 4: ”Dopningen är ett samhällsproblem”

Daniel tog steroider i fem år: ”Det har blivit hur vanligt som helst”