Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Mantrat ”våga” har lyft Gustafsson ända upp till NHL

”Det är hur enkelt som helst att komma in i den här gruppen”, säger Erik Gustafsson om att vara nykomling i Chicago Blackhawks.
”Det är hur enkelt som helst att komma in i den här gruppen”, säger Erik Gustafsson om att vara nykomling i Chicago Blackhawks. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Erik Gustafsson är nästa offensiva svenske back på väg att slå igenom i NHL.

Tekniken tackar han sina tränare i Hammarby för. Men som nykomling i Stanley cup-mästarlaget Chicago Blackhawks handlar det lika mycket om att våga, därför har han nu tagit hjälp av en psykolog för att glömma de misstag han gör och fokusera framåt.

Johnny Oduya försvann ur Chicagos backuppsättning. Frågan var om David Rundblad eller Victor Svedberg, den långe göteborgaren, skulle bli nästa svenske back i laget.

Svaret verkar bli Erik Gustafsson.

Efter en strålande säsong i Frölunda i fjol har Nynäshamnskillen matchats i gång i AHL-laget Rockford där han gjort elva poäng på 27 matcher.

NHL-debuten kom rätt tidigt, redan sista oktober. Han fick spela sex matcher då. Strax före nyår kallades han upp igen och har nu spelat 14 matcher till.

– Det har gått ganska snabbt. Det var inte så här man trodde det skulle gå då man skrev på i april. Men det har varit positivt och jag har fått mycket beröm både här och i Rockford.

Poängskörden så här långt i NHL är åtta assist. Coachen Joel Quenneville gillar Eriks skridskoåkning och precisa uppspel.

– Det är kul vara här uppe. Jag försöker visa varje dag på träning och match att jag förtjänar att vara kvar, säger Erik som lever sitt livs dröm i ett av världens bästa hockeylag, som fram till den 21 januari vann tolv raka matcher.

– Det var nervöst när man flög över i höstas. Man visste ju vilka lirare som var med. Du har ju 88:an och 19 och Hossa, säger Erik och nickar runt i omklädningsrummet där NHL:s poängligaledare 88:an Patrick Kane sitter.

Lagkaptenen Jonathan Toews (19) står två meter från oss och pratar med en annan reporter och Marian Hossa håller på att ta av sig skydden en bit längre bort.

– Och så (Brent) Seabrook. Det är ju en dröm att få spela med honom. Man var varit uppe på nätterna för att se honom spela och man har sett honom lyfta bucklan. Det man vill göra själv. Det var därför jag skrev på här där man har störst chans att vinna, säger Erik Gustafsson som spelar en hel del med Seabrook.

Efter 29 poäng på 55 matcher med Frölunda och genombrott i SHL, hur tänkte du när du åkte hit?

– Jag gör allt för att ta en plats. Men jag visste att det skulle bli riktigt svårt. Jag var beredd på att bli nedskickad och det var bra att jag fick komma i gång där. Men spelarna och ledarna hjälper en skitmycket. Det är hur enkelt som helst att komma in i den här gruppen.

Är du en ny John Klingberg den här säsongen, som kommer upp runt nyår och gör succé?

– Att ta sig upp i NHL kanske, men att hålla på och göra poäng som han gör det tror jag inte. Jag har några assist i alla fall, svarar han med ett skratt.

Men du får mycket beröm för din offensiv. Joel Quenneville tycker du spelar som en forward.

– Jag har alltid varit offensiv lagd. Vi tränade mycket på det med Hammarbys 92:or. Jag har mycket att tacka skickligheten vad gäller skridsko- och klubbteknik som man tränade där i fyra fem år med Tomas Storm och Mattias Jonsson.

Varför får Sverige fram så många bra offensiva backar?

– Stor rink kanske gör att man spelar pucken väldigt mycket. Man ser ju inte många defensiva backar av typen (Niklas) Hjalmarsson här.

Erik Gustafsson håller också med om att dagens unga backgeneration fått utvecklas i en filosofi där det är okej att göra misstag för att lära sig. Han berättar vad Chicagos general manager sade till honom:

– Stan Bowman sa åt mig att fortsätta göra det jag gör. ’Jag vet du gör misstag ibland med det är din spelstil. Fortsätt våga där ute’, sa han till mig. De vill se hur jag lirade förra året och det känns bra man har det förtroendet.

– Skönt få höra att man ska våga spela sitt lir.

Erik Gustafsson har också fått hjälp av en psykolog i Chicago för att rensa bort negativa tankar efter misstag. Att bara ta nästa byte direkt och köra på.

Det vimlar av mästare av olika slag i det här omklädningsrummet. Senaste tillskottet är Gagarin Cup-mästaren Artemi Panarin, som kom den här säsongen.

Hur är det att spela i ett sådant här lag?

– Kul, upprepar Gustafsson och ler brett.

– Jag visste det skulle bli svårt att ta en plats. Men när du väl gör det har du ett bra lag att spela i. Många stora lirare här inne, som man kan lära sig av hela tiden. Klart det ställer krav också, men det är bara bra för min utveckling, svarar den en gång lovande junioren som slog sig in i Djurgårdens lag.

Nu är han en man, som har bra perspektiv på sin tillvaro. Hans kraftiga skägg spricker upp i ett leende och han säger:

– Egentligen hade jag ju lika gärna kunnat bli kvar i Nynäshamn. Men nu är man här...

Fakta. Erik Gustafsson

Född: 14 mars 1992.

Position: Back.

Moderklubb: Nynäshamns IF.

Övriga klubbar: Djurgården 2008–2013, Frölunda 2013–2015.

Matcher 2015/16: Rockford IceHogs (AHL) 27 matcher, 3 mål, 8 assist. Chicago Blackhawks (NHL) 20 matcher, 0 mål, 8 assist.