Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/maraton-under-tva-timmar-sa-ska-dromtiden-nas/

Sport

Maraton under två timmar – så ska drömtiden nås

Eliud Kipchoge och hans farthållare poserar på en bild inför lördagens rekordförsök i Wien. Foto: Bob Martin/The INEOS 1:59 Challenge via AP

Blir Eliud Kipchoge först med att springa ett maratonlopp under två timmar? 

Frågan får sitt svar på lördag i Wien.

Till sin hjälp har kenyanen en bana som är platt som en pannkaka och 30 farthållare som i skift ska se till att han håller tempot.

– Att bli den förste under två timmar är som att vara förste mannen på månen, säger 34-åringen.

Jippo eller allvar?

Vad man än tycker om Eliud Kipchoges försök att bli först med att springa ett maraton under två timmar, så är intresset stort. Arrangörerna räknar med att en kvarts miljon människor på plats ska följa rekordförsöket. Skulle han lyckas kommer dock tiden inte räknas som ett världsrekord, de kan bara sättas i riktiga tävlingar.

Väderutsikterna i Wien på lördag är bästa tänkbara: vind på två sekundmeter och mellan fem till nio grader tidigt på morgonen då loppet antagligen kommer att starta. 

Banan, med symbolisk start på bron Reichsbrücke, fortsätter in i  Praterparken, ”Wiens gröna lunga”, där det springs fyra varv på Hauptallee. Det är många och långa raksträckor och få kurvor och enligt den internationella löpartidningen Runners World, är banan platt som en pannkaka.

Till sin hjälp för att klara att hålla hög fart i 4,2 mil, har Kipchoge inte mindre än 41 farthållare som springer olika delar av sträckan. Och det är inte vilka farthållare som helst. Bland de 30 finns de tre norska löparbröderna Henrik, Filip och Jakob Ingebrigtsen, OS-silvermedaljören Paul Chelimo, Kenya, den dubble världsmästaren Bernard Lagat och många fler.

Ingen tvekar om att Eliud Kipchoge är världens bästa maratonlöpare genom tiderna. Han har vunnit elva av de tolv maratonlopp han sprungit, bland annat OS 2016, och han har det officiella världsrekordet på 2.01,39, satt i Berlin förra året.

Kipchoge slog världsrekord på maraton i Berlin förra året. Foto: John MacDougall/AFP

Men det räcker inte – för Kipchoge handlar det om att skriva historia.

– Det är som att vara förste mannen på månen. Jag kommer att vara den förste att springa snabbare än två timmar. Det här är avgörande, det här är historia, säger han i en intervju i löpartidningen Runners World och tillägger:

– Jag vill visa världen att när man litar på någonting och har tron på det du gör, så kan du nå målet, vare sig du är löpare, lärare eller advokat.

Hur fort tror du att du kan springa i Wien?

– Jag vet inte var gränsen går. Personligen tror jag inte på tidgränser. Mitt mål är att springa på 1.59.

Kipchoge har som vanligt tränat på hög höjd hemma i Kaptagat i Kenya inför loppet. Han kom till Wien i tisdags och är nöjd med sin träning.

– Min träning har gått bra. Jag är verkligen väl förberedd. Jag har visualiserat loppet i mitt hjärta och mitt huvud och föresatt mig att jag ska klara att springa snabbare än två timmar och visa att det inte finns några gränser för människan, säger den 34-årige trebarnspappan.

Eliud Kipchoge har tränat på hög höjd hemma i Kenya inför rekordförsöket. Foto: Ronald Zak/AP

Bakom löparjippot i Wien står Storbritanniens rikaste man, Jim Ratcliffe, vars petrokemiska företag Ineos har gett namn till rekordförsöket. Dessutom skoföretaget Nike som i samband med loppet lanserar en ny sorts löparsko.

Så visst handlar loppet om pengar och den svenske friidrottsexperten A Lennart Julin beskriver det som ”en cirkus”. 

– Det är ju ett PR-jippo för ett skoföretag, det är ju inget annat. Det är ingen tvekan om att Kipchoge är den främste maratonlöparen genom tiderna och skulle han lyckas så är det en fantastisk fysisk prestation men samtidigt så är det inte en tävlingsprestation. 

– Lyckas han nu så kommer den som i framtiden lyckas med det här i en riktig tävling mötas av ”ja, ja, men det där har ju Kipchoge redan gjort”. Man stjäl uppmärksamhet från framtidens löpare och det tycker jag inte om, säger A Lennart Julin och tillägger:

– Tjusningen med idrotten är själva tävlingsmomentet, man mot man, kvinna mot kvinna, det är det som är idrott. Det här är mer cirkus till sin karaktär.

Det här är andra gången Eliud Kipchoge försöker spränga tvåtimmarsvallen. 2017 sprang han ett maratonlopp på den italienska racerbanan Monza i Italien. Till sin hjälp hade han även då farthållare, som förutom att se till att loppet gick i rätt tempo, också fungerade som vindskydd.

Loppet blev också det snabbaste maratonlopp som någonsin sprungits. Men Eliud Kipchoge hade behövt springa 26 sekunder snabbare för att bli förste man att springa under två timmar. Klockan stannade på försmädliga 2.00,25.

– I Monza var jag som en boxare som gick in i ringen utan att veta vad som skulle hända. Jag lärde mig mycket i Monza. Skillnaden här är att det är en platt och lång bana som gör att jag kommer att kunna hålla jämn fart.

– Jag ha sprungit banan och det är en bra bana. Jag är redo för lördag, säger Eliud Kipchoge.