Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-26 07:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/marcus-berg-slutar-i-fotbollslandslaget/

SPORT

Marcus Berg slutar i fotbollslandslaget

Marcus Berg.
Marcus Berg. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

90 landskamper och 24 mål senare har Marcus Berg gjort sitt i den svenska landslagströjan.

Under fredagen meddelade 34-åringen att han slutar i fotbollslandslaget.

– Jag och många flera i min närhet har vetat om att EM kommer att bli det sista jag gör i landslagströjan. Tanken var att sluta efter EM förra sommaren, sedan blev mästerskapet fördröjt ett år så avslutet blev nu istället, säger Marcus Berg i en kommentar på Svenska fotbollförbundets hemsida.

– Att Sverige går vidare från gruppen är något bra och när jag ser tillbaka på landslagstiden är jag glad och stolt över de prestationer som man varit med om under åren, fortsätter han.

Marcus Berg debuterade i det svenska herrlandslaget i fotboll 2008 och hann göra 24 mål på 90 landskamper. Han har under flera år varit en given komponent i förbundskaptenen Janne Anderssons svenska lagbygge. 2018 spelade han alla matcher när Sverige gick till kvartsfinal under VM i Ryssland och den här sommaren inledde han EM längst fram tillsammans med Alexander Isak.

Efter att ha missat ett fint läge i EM-premiären mot Spanien mottog Marcus Berg hatiska meddelanden på sociala medier – något som förbundet sedan anmälde.

– Jag stängde så klart av mina sociala medier. Tyvärr vet man att det kan komma skit efter en missad chans. Jag har avskärmat mig, sade han i samband med incidenten.

I åttondelsfinalen mot Ukraina, som blev 34-åringens sista match för Sverige, byttes Berg in i förlängningen.

Sedan i somras spelar Marcus Berg i IFK Göteborg, där han en gång slog igenom under mitten av 2000-talet. Han har också spelat i Groningen (Nederländerna), Hamburg (Tyskland), Panathinaikos (Grekland) och kommer senast från ryska Krasnodar.

Men eftersom det svenska transferfönstret är stängt kan Marcus Berg spela med IFK Göteborg först efter den 15 juli.

– Marcus har varit en viktig spelare för laget och en självklar ledare i gruppen. Han har under mina år bevisat vilken skicklig spelare han är, men också vilket fullblodsproffs han är både på och utanför plan, säger Janne Andersson till förbundets hemsida.

LÄS MER:

Förundersökning inledd efter näthat mot Berg

Marcus Berg: ”Det är helt oacceptabelt”

Fem spelare kan sluta i Blågult: ”En generationsväxling”

Ämnen i artikeln

Marcus Berg
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt