Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Maria Sjarapova erkänner dopning

Maria Sjarapova under presskonferensen på måndagskvällen.
Maria Sjarapova under presskonferensen på måndagskvällen. Foto: Kevork Djansezian/AFP

Tennisstjärnan Maria Sjarapova har i tio år tagit meldonium – ett preparat som numera är dopningsklassat. I januari testade hon positivt för substansen i ett dopningsprov. Det erkände ryskan på måndagskvällen och hon är nu avstängd tills vidare.

”Jag har gjort ett väldigt stort misstag”, säger Sjarapova.

28-åringen kallade själv till en presskonferens i Los Angeles på måndagskvällen, svensk tid. Nedstämd hälsade hon på medierna och berättade rakt av att hon åkt fast i ett dopningsprov under Australian Open i januari. Beskedet fick hon i ett brev från Internationella tennisförbundet (ITF) för ett par dagar sedan.

– De senaste tio åren har jag fått en medicin som heter mildronate av min familjeläkare. Efter att jag fick brevet från ITF fick jag reda på att den medicinen också har ett annat namn, meldonium. Det visste jag inte tidigare.


Presskonferensen börjar 49:20 in i klippet.

Samtidigt var ryskan tydlig med att hon ”tar fullt ansvar och inte kan skylla på någon annan”.

Meldonium förbjöds av Wada, den internationella antidopningsorganisationen, den 1 januari i år. Då hade preparatet funnits med på en bevakningslista i ett år. Flera andra idrottare, däribland svenska 1.500-metersstjärnan Abeba Aregawi, har nyligen testat positivt för meldonium, som traditionellt används som hjärtmedicin.

Enligt Sjarapova började hon ta meldonium som medicin mot flera fysiska problem. Hon blev ofta sjuk, hade brist på magnesium, oregelbundna ekg-resultat och de första tecknen på diabetes.

I december i fjol gick Wada ut med att meldonium skulle föras in på listan över förbjudna substanser. Den 22 december fick Sjarapova ett mejl med en länk till just den listan.

– Men jag klickade inte på länken.

Foto: AP
Maria Sjarapova. Foto: AP

Strax efter ryskans presskonferens meddelade ITF att Sjarapova stängs av från och med den 12 mars i väntan på utredningen. Avstängningen gäller tills vidare men kan bli så lång som fyra år.

– Jag vet att det här kommer att få konsekvenser. Jag vill inte avsluta karriären så här och jag hoppas att får en andra chans att spela tennis. Jag har gjort ett väldigt stort misstag. Jag har svikit mina fans och jag har svikit sporten som jag utövat sedan jag var fyra år gammal och som jag älskar, säger Sjarapova, som dragits med en axelskada de senaste åtta månaderna och på den tiden bara ställt upp i tre turneringar.

Den 28-åriga ryskan har vunnit fem grandslam-titlar under sin karriär, däribland Wimbledon som 17-åring. I dagsläget är hon rankad sjua i världen.

– Jag vet att många av trodde att jag kallade hit er för att berätta att jag avslutar karriären. Men om jag skulle göra det skulle det inte vara på ett hotell i centrala Los Angeles med den här rätt fula mattan.

Fakta: Fem meldoniumfall

Det prestationshöjande medlet meldonium infördes på dopningslistan 1 januari i år. Sedan dess har flera avslöjanden om positiva dopningstester gjorts:

10 januari: Olga Abramova, Ukraina, skidskytte.

14 januari: Eduard Vorganov, Ryssland, cykel.

29 februari: Abeba Aregawi, Sverige, friidrott.

7 mars: Jekaterina Bobrova, Ryssland, konståkning.

7 mars: Marija Sjarapova, Ryssland, tennis.