Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 23:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/marta-tvamalsskytt-for-sundhages-brasilien/

SPORT

Marta historisk när Sundhages Brasilien vann stort

Marta gjorde första målet mot Kina och sedan ännu ett när Brasilien vann mot Kina.
Marta gjorde första målet mot Kina och sedan ännu ett när Brasilien vann mot Kina. Foto: Kohei Chibagara/AFP

Pia Sundhages Brasilien verkar bli ett lag att se upp med i OS-turneringen i Japan. I premiären mot Kina tog laget en imponerande 5–0-seger där storstjärnan Marta briljerade med två mål – och samtidigt skrev in sig i historieböckerna.

TT Text

Håller formen ännu på den nu 35-åriga Marta – utsedd till världens bästa fotbollsspelare sex gånger? I allra högsta grad.

I premiären mot Kina i grupp F i damernas fotbollsturnering dröjde det bara nio minuter innan Marta gett Brasilien ledningen. Stjärnan höll sig framme i straffområdet dit bollen till slut hamnade efter ett inlägg från vänster och en nick från Debinha som gick i ribban.

Därmed blev Marta den första fotbollsspelaren, manlig som kvinnlig, som lyckats göra mål i fem raka OS, uppger Eurosport. Som att det inte var nog med historiska prestationer så stod det även klart att den 43-åriga lagkamraten Formiga skrev in sitt namn i rekordböckerna som den första kvinnliga fotbollsspelaren att delta i sju olympiska spel.

I den 22:a minuten utökade Debinha till 2–0 och den brasilianska dominansen fortsatte i den andra halvleken.

Med kvarten kvar att spela satte Marta 3–0 från distans och innan slutsignalen ljöd hann Andressa göra 4–0 från straffpunkten och Beatriz sätta femman efter en omställning.

Vid sidlinjen hoppade en jublande glad Pia Sundhage vid varje mål. Som förbundskapten för Brasilien sedan 2019 fick hon nu se sitt lag få en smakstart på turneringen. Sundhage har ett fint facit som förbundskapten under olympiska spel. Hon ledde USA till guld både 2008 och 2012 – och Sverige till silver under Rio-OS 2016.

I grupp E tog Storbritannien en säker seger mot Chile med 2–0 efter två mål av Manchester City-anfallaren Ellen White.

Läs mer: Drömöppning för Sverige i OS – utklassade världsmästaren USA

Ämnen i artikeln

Marta
Pia Sundhage
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt