Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 14:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/martin-fransson-bandyfinalerna-spelades-var-det-vart-det/

Sport

Martin Fransson: Bandyfinalerna spelades – var det värt det?

Edsbyn vann SM-guldet inför tomma läktare på Studenternas i Uppsala.
Edsbyn vann SM-guldet inför tomma läktare på Studenternas i Uppsala. Foto: Nicklas Thegerström

SM-finalerna i bandy spelades.

Ur sportslig synvinkel var det rätt.

Men det finns starka skäl att fråga sig: Var det värt det?

Den 21 mars 2004 spelade Jonas Edling sin första SM-final i bandy och gjorde två mål när Edsbyn vände 2–5 till seger med 7-6 mot Hammarby och inledde den era som gav klubben fem raka SM-guld. 

Nästan 23.000 åskådare på Studenternas skapade en mäktig inramning och de olika lagens supportrar kastades mellan glädje och förtvivlan.

Stor finalhjälte i Edsbyns lag det året blev målvakten Anders Svensson som räddade två straffar.

21 mars 16 år senare gjorde Jonas Edling Edsbyns första finalmål och Anders Svensson briljerade än en gång mellan stolparna. 

Arenan var precis som 2004 Studenternas i Uppsala, men annars var inte mycket annat sig likt.

Bandyfinalhelgen innehåller fantastiska sportsliga prestationer. Men de är bara en del av den helhet som gör evenemanget så unikt. Bandyfinal är synonymt med publikfest. Och vad är egentligen en publikfest utan publik?

Västerås damer och Edsbyns herrar vann SM-guld, men de hejades fram av förinspelat publikljud och fick fira utan sina fans.

Beslutet att genomföra finalhelgen 2020 utan publik gjorde att det i år fanns betydligt fler finalförlorare än SM-silvermedaljörerna Skutskär och Villa-Lidköping.

Det var främst klubbarna som ville genomföra finalhelgen på utsatt datum, trots publikrestriktionerna som införts på grund av det nya coronavirusets spridning. 

Matcherna skulle spelas för den sportsliga rättvisans skull, att flytta finalerna till i höst hade gjort att lagens trupper sett annorlunda ut. 

Då hade inte elitseriens skyttedrottning Matilda Plan kunnat fira som hon nu fick göra efter VSK:s sanslösa övertidsvändnig mot Skutskär. Nu väntar full satsning på fotbollen i Eskilstuna för 21-åringen från Katrineholm.

Då hade troligen inte Edsbyns Fredrik Åström, som två gånger tvingats lägga av med bandyn på grund av hjärtproblem – men alltid kommit tillbaka, fått avsluta karriären med en SM-final. Nu slutar han för gott.

Bandy spelades på Studenternas. Värdiga guldlag korades, både Matilda Plan och Fredrik Åström lämnade Uppsala med varsin guldmedalj i bagaget, finalhelgen kan bockas av – men var det verkligen värt det?

Diskussionerna mellan Uppsala kommun och Svenska bandyförbundets vad gäller ekonomin runt den publikfria finalen drog ut på tiden och gjorde att beslutet om att matcherna skulle genomföras kommunicerades ut bara för en vecka sedan.

Båda parter är givetvis förlorare. Men det finns så många fler.

• Fansen som inte fick uppleva finalfesten på plats.

• Alla näringsidkare i Uppsala som gick miste som stora inkomster.

• Tv-publiken som fick uppleva finalmatcher som trots stundtals hög spelkvalitet inramningsmässigt såg ut som träningsmatcher.

En höstfinalhelg i bandy hade varit en unik händelse. En happening som dragit publikmassor till Uppsala. Den sportsliga rättvisan hade gått förlorad, men vinsterna för bandyn som sport, bandyälskarna i Sverige och Uppsala som finalstad hade kunnat bli så mycket större.