Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-24 22:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/martin-fransson-tvekade-efter-anna-holmlunds-svara-olycka-nu-har-naslund-fatt-sin-beloning/

Sport

Martin Fransson: Tvekade efter Anna Holmlunds svåra olycka – nu har Näslund fått sin belöning

Sandra Näslund har en lång meritlista trots att hon bara är 24 år.
Sandra Näslund har en lång meritlista trots att hon bara är 24 år. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

VM-guldmedaljören Sandra Näslund är bara 24 år. Men hon har redan en sju år lång karriär i världstoppen i skicross bakom sig. Hennes segrar och medaljer imponerar, men det som tagit henne dit är drivet och modet att gång på gång jobba sig tillbaka – hur tuffa motgångar hon än drabbats av.

Den 19 december 2016, låg Sandra Näslund precis bakom Anna Holmlund i ett träningsåk i italienska Innichen, det ödesdigra åk då Holmlund, som veckan innan vunnit världscuptävlingen i Val Thorens, kraschade så olyckligt att hon ådrog sig så allvarliga huvudskador att hennes liv förändrades helt.

Två dagar senare tappade även Näslund kontrollen i samma backe, bröt näsan, fick en lättare hjärnskakning och gjorde illa axeln.

– Direkt efteråt kände jag: Ska jag verkligen hålla på med det här? Det kanske är farligt? sa hon när jag träffade henne i Idre ett drygt år efter olycksdagarna i Italien.

Men Sandra Näslund kom tillbaka. Och som hon gjorde det. När säsongen 2016/2017 summerades hade hon slutat tvåa i totala världscupen och 20 år gammal blivit första svenska att ta VM-titeln i skicross.

Det var inte första gången hon kom tillbaka från en skada. När hon 2015 tog emot priset som Årets nykomling för sin skrällartade femteplats i OS i Sotji var Näslund korsbandsskadad och missade det årets VM.

Även årets VM-start såg ut att gå om intet. Under träning inför världscuppremiären skadade Näslund sitt ena knä allvarligt och först i måndags kunde hon träna i en skicrossbana. Två dagar senare kom hon tvåa i kvalet till lördagens VM-tävling, trots stora smärtor i sitt knä.

När det väl var dags för final visade hon sin klass och tog guldet.

Och när det väl var dags för final visade hon sin klass och tog guldet.

Att hon lyckas just i Idre är ingen slump. Här har hon vunnit världscuptävlingar såväl 2017 som 2018 och 2020.

I januari 2018, när hon pratade om sin osäkerhet att fortsätta efter kraschen i Italien, vann hon båda de världscuptävlingar som hölls i Idre. Den säsongen var Näslund helt suverän, radade upp segrar i världscupen och åkte till OS i Pyeongchang som stor favorit. Men där blev det inget guld. Inte ens en medalj.

Finalåket blev en kamp mot värsta konkurrenten Fanny Smith där flera tacklingar delades ut. Besvikelsen över den fjärdeplatsen var minst lika tuff att komma över för Näslund som alla skador.

I förra VM, i USA 2019, blev det ingen revansch då Näslund åkte ut redan i kvartsfinal.

Lördagens medalj i Idre var en belöning för Näslunds kamp – inte minst mot skadorna.

– Jag går ju för guld, det är därför jag är här. Annars skulle jag fortsätta med min rehab några dagar till, sa Näslund till SVT efter kvalet.

Nu fick hon ett skönt besked inför nästa stora mål: OS i Peking 2022.

I herrtävlingen stod Erik Mobärg för en stor prestation när han tog bronset. Precis som Sandra Näslund har han kämpat sig tillbaka från en korsbandsskada.

Medan han har varit borta har han fått se sin bror David utvecklas till en åkare i yttersta världseliten, men nu var det dags för Erik att visa vilken hög högstanivå han har när han lyckas med sina chansningar och sina djupa ”cowboylandningar”.

Läs mer: VM-guld till Sandra Näslund – trots knäskadan

Ämnen i artikeln

Skicross
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt