Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Martin Jacobson vann poker-VM

Triss i tior. Den handen säkrade Martin Jacobsons, 27, vinst i poker-VM i Las Vegas i USA på onsdagsmorgonen. Svensken kammar med sin vinst hem motsvarande 74 miljoner kronor.
– Det här lika stort som när fotbollslandslaget kom trea 1994, säger Lina Olofsson, ordförande i Svenska pokerförbundet.

Sveriges Martin Jacobson mötte Norges Felix Stephensen i finalen i poker-VM i Las Vegas i USA. 

De båda inledde nattens avgörande omgång tillsammans med Jorryt van Hoof från Nederländarna, men holländaren slogs ut efter några timmars spel.

Jacobson vann med en triss i tior och kammar i och med vinsten hem 10 miljoner dollar – runt 74 miljoner kronor. Tvåan Felix Stephensen får 5,1 miljoner dollar och Jorryt van Hoof blev inte lottlös – som trea vann han 3,8 miljoner dollar, det vill säga omkring 28 miljoner kronor.

Totalt deltog 6.683 personer i turneringen. 

Lina Olofsson, pokerjournalist och ordförande i Svenska pokerförbundet, beskriver Jacobsons vinst som den största i Sverige någonsin.

– För oss pokerspelare är det här lika stort som när fotbollslandslaget kom trea 1994. Även om det är en "one man show" så slöt hela Sverige upp bakom Martin, säger hon.

På sista handen gick spelarna all in. Stephensen hade drygt 28 miljoner marker och ett ess och en nia på hand. Martin Jacobson hade å sin sida 170 miljoner marker och ett par i tior på hand.

På floppen, första omgången kort som croupiern delar, delades en trea i spader, en nia i klöver och ytterligare en tia. När de två efterföljande korten på ”turnen” och ”rivern” visade sig vara en kung och en fyra stod det klart att Jacobson var vinnaren med sin triss i tior.

Enligt Svenska pokerförbundet har Martin Jacobson redan innan morgonens vinst spelat in nästan nio miljoner dollar i inspelade turneringsvinster. Han blev ett namn i pokervärlden 2008 när han tog sig till finalbordet i EPT Budapest, skriver förbundet på sin sajt.

I sin meritlista har Jacobson bland annat två andraplaceringar i "EPT Main Event" och en finalplats i WSOP.

Senast en svensk spelade i finalen var 2006 då Erik Friberg hamnade på åttonde plats och kunde plocka ut nästan två miljoner dollar. 

Läs mer: Pokervinst dålig nyhet för beroende