Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 00:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/mastaren-tillbaka-efter-otacka-kraschen/

Sport

Mästaren tillbaka efter otäcka kraschen

Han är regerande världsmästare. Men efter den spektakulära kraschen i Monte Carlo-rallyt i januari ligger han sist i mästerskapet. För estländaren Ott Tänak är Rally Sweden vinna eller försvinna.
Han är regerande världsmästare. Men efter den spektakulära kraschen i Monte Carlo-rallyt i januari ligger han sist i mästerskapet. För estländaren Ott Tänak är Rally Sweden vinna eller försvinna. Foto: Andre Lavadinho/imago

Han är regerande världsmästare. Men efter den spektakulära kraschen i Monte Carlo-rallyt i januari ligger han sist i mästerskapet. För estländaren Ott Tänak är Rally Sweden vinna eller försvinna.

TT Text

Det var på den fjärde etappen i Monte Carlo det hände.

– Vi träffade ett gupp som vi inte lagt märke till när vi rekade. Jag antar att vi körde lite för fort, säger han efteråt till SVT.

I 160 km/h fortsatte bilen av vägen och voltade flera gånger genom träd och ned för ett stup, bilen fortsatte att rulla i flera varv. Från ombordkameran kan man höra Tänak ropa på estniska ”Finns det vatten där nere?”. Både Ott Tänak och hans andreförare Martin Järveoja kunde omtumlade ta sig ur bilen för egen maskin.

– Jag mår bättre och bättre. Vi har lärt oss en läxa, jag måste fokusera mer än vad jag gjort tidigare, säger han inför Rally Sweden till worldrally.se.

Här åker bilen av vägen i 160 km/h. Den voltade flera varv genom träden, som syns längre fram, och ned för ett stup. Men Ott Tänak och hans andreförare Martin Järveoja kunde omtumlade ta sig ur bilen för egen maskin.
Här åker bilen av vägen i 160 km/h. Den voltade flera varv genom träden, som syns längre fram, och ned för ett stup. Men Ott Tänak och hans andreförare Martin Järveoja kunde omtumlade ta sig ur bilen för egen maskin. Foto: Tomi Touminen/WRC

Förra året vann Ott Tänak rallyt i Värmland. Och det blev starten på hans segertåg som efter segrar i sex deltävlingar (Sverige, Chile, Portugal, Finland, Tyskland och Wales) krönte honom till världsmästare 2019.

Förvånande för de flesta i rallyvärlden tillkännagav han i oktober att han lämnade Toyota-stallet och i stället kommer att tävla för Hyundai den här säsongen. Första rallyt i det nya stallet slutade med en totalkvaddad bil.

Nu börjar jakten på att hämta igen tappad mark. Rally Sweden är hans chans att hänga på i sammandraget.

– Det blir en viktig tävling för att plocka poäng och vi ska öka steg för steg. Första starten på löst underlag med Hyundai, hoppas vi kan leverera ett bra resultat, säger Tänak till emotorsport.se 

Estländarens jakt på placeringar och poäng inleds på fredagen i trakterna runt norska gränsen. Prognosen talar om några minusgrader på fredag förmiddag och växlande molnighet vilket under rådande omständigheter kan ge bästa möjliga förutsättningar.

Några andra förare att hålla ögonen på:

4) Esapekka Lappi, Finland – fyra i sammandraget efter Monte Carlo.

9) Jari-Matti Latvala, Finland – fyrfaldig segrare i Rally Sweden (2008, 2012, 2014 och 2017).

11) Thierry Neuville, Belgien – segrare i Monte Carlo. Vann i Sverige 2018. Jagar sin första mästartitel.

16) Craig Breen, Irland – får ta över Sebastien Loebs styrning. Kör i samma team som Tänak och Neuville.

17) Sébastien Ogier, Frankrike – har vunnit 47 WRC-rallyn och vill vara med och slåss i toppen.

20) Mads Östberg, Norge – leder WRC2 efter framgångar i Monte Carlo.

25) Pontus Tidemand, Sverige – kommer till start i en Skoda i WRC2-klassen och vill slåss i toppen på den klassen.

26) Johan Kristofferson, Sverige – rallycrossvärldsmästaren som fått allt mer rallyrutin. Kör i WRC3.

29) Oliver Solberg, Sverige/Norge – ungtuppen som just inlett samarbete med Skoda i WRC3.

Läs mer: Svenska rallyhoppet: ”Jag siktar på toppen”