Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Mästartruppen är intakt – men mot AIK var Norrköping chanslöst

Emir Kujovic tycks titta längtansfullt mot AIK-spelarna som jublar efter ett av fyra mål mot mästarna.
Emir Kujovic tycks titta längtansfullt mot AIK-spelarna som jublar efter ett av fyra mål mot mästarna. Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

IFK Norrköping är nere på jorden efter höstens guldyra.

I den sista träningsmatchen före gruppspelet i Svenska cupen blev det platt fall: 1–4 mot AIK på Skytteholms IP.

– Vi var som kusinerna från landet, säger fjolårets allsvenska skyttekung, Emir Kujovic.

Drygt tre månader har gått sedan segerfesten.

IFK Norrköping går in i säsongen 2016 som regerande mästare. Men det var knappast mästartakter som laget visade upp på Skytteholms IP på söndagen.

– Det såg ut som att vi spelade med en växel för långsamt i allt vi gjorde, säger tränaren Janne Andersson efter storförlusten, 1–4, mot AIK.

– För många hade en dålig dag samtidigt.

Fjolårets skyttekung Emir Kujovic hade ett par halvchanser och fick in reduceringsmålet tre minuter före full tid, men närmare än så kom aldrig ”Peking”.

– Vi var inte oss själva kändes det som, suckar Kujovic.

– Det var som att vi var kusinerna från landet. Men det kanske blev en bra väckarklocka inför tävlingsmatcherna.

27-årige Kujovic, i januari i Erik Hamréns landslagstrupp, såg länge ut att vara förlorad för IFK Norrköping. Ryktena var många och förhandlingarna med italienska Frosinone sades vara långt gångna. Men när transferfönstret stängde hade Serie A-klubben inte lyckats få loss svensken, som – än så länge – alltså är kvar i allsvenskan.

– Jag är kvar, slår Kujovic fast.

– Signalerna jag fick direkt efter säsong var att jag skulle lämna, men sen gick tiden och så märkte jag att de alternativ som var kvar inte kändes rätt. De kändes inte "wow".

Tränaren Janne Andersson, som faktiskt fått behålla stora delar av sin guldtrupp, tillägger om sin måltjuv:

– Kan vi ha kvar kontinuitet är det så klart väldigt bra. Emir var lite krasslig i dag, men får han chansen så gör han mål. Det är en väldigt skön egenskap.

En spelare som Norrköping dock har tappat är mittfältaren Alexander Fransson, som gått till FC Basel. Därtill har spelare som David Boo Wiklander (klubb ej klar) och Rawez Lawan (Dalkurd) lämnat klubben, samtidigt som mittfältarna Andreas Blomqvist (Ålborg) och Eric Smith (Halmstad) samt backen Jon Gudni Fjoluson (Gif Sundsvall) kommit in.

Söndagens träningsmatch var den första mot svenskt motstånd för IFK Norrköping i år. På lördag väntar tävlingsstart i Svenska cupen, mot Östersund, för ett lag som lär få högre förväntningar på sig än tidigare säsonger.

Redan i december passerade Norrköping fjolårets notering i antalet sålda årskort (4.500 stycken), enligt Norrköpings tidningar. Nu siktar guldlaget mot 10.000.

Hur svårt är det att gå in i en ny säsong som mästare?

– Många säger att ”nu är vi jagade, nu vill alla slå oss”. Men jag tror inte på sådant, säger Andersson.

– Man ville väl slå oss förra året också. Däremot handlar det om att visa för oss själva att vi är ett bra lag. Och det gjorde vi inte i dag.

AIK –Norrköping

4–1 (3–0)
Matchbetyg:
3 Det var aldrig spännande. Men de 2 523 personer som trotsade kylan i Solna fick se ett anfallsglatt AIK i en chansrik match, som kunde ha bjudit på än fler mål. Norrköping? Mästarlaget kom inte upp i fjolårets nivå.
Matchens lirare:
Denni Avdic, AIK. Fick göra sina första två mål i AIK-tröjan och visade att han kan axla rollen som Henok Goitoms ersättare.
Hur mår Mitov Nilsson?
Hur är det med mästarmålvakten David Mitov Nilsson? Revbensproblem stoppade Norrköpingsmålvakten på söndagen. I stället fick 18-årige Andreas Vaikla vakta målet.
AIK-kollen
Dickson Etuhu, Eero Markkanen och Ebenzer Ofori saknades i truppen, men tränare Andreas Alm räknar med att trion är tillbaka i full träning på tisdag.
Vad händer härnäst för lagen?
Gruppspel i Svenska cupen på lördag. AIK inleder mot Varberg hemma (Skytteholms IP), IFK Norrköping hemma mot Östersund.
Så startade AIK: Patrik Carlgren – Haukur Hauksson, Per Karlsson, Sauli Väisänen, Daniel Sundgren – Amin Affane, Anton Salétros, Stefan Ishizaki, Niclas Eliasson – Denni Avdic, Fredrik Brustad
Så startade Norrköping: Andreas Vaikla – Linus Wahlqvist, Filip Dagerstål, Jon Gudni Fjoluson, Nikola Tkalcic – Nicklas Bärkroth, Tesfaldet Tekie, Daniel Sjölund, Arnor Ingvi Traustason – Christoffer Nyman, Emir Kujovic.