Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-08 08:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/masterskapsvintern-2023-har-ar-de-svenska-medaljhoppen/

SPORT

Mästerskapsvintern 2023 – här är de svenska medaljhoppen

Längdskidåkaren Zebastian Modin är Sveriges största medaljhopp i para-VM i Östersund.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Den svenska medaljjakten i backar och spår kan börja.

Här är de viktigaste anhalterna i 2023 års späckade mästerskapsvinter.

Först ut: para-VM i Östersund.

Para-VM i längd och skidskytte, Östersund, Sverige

Datum: 21–29 januari.

Största svenska medaljhoppet

Den synskadade längdskidåkaren (och skidskytten) Zebastian Modin är efter tre medaljer i förra årets Paralympics Sveriges främsta vinterparalympier genom alla tider (med totalt åtta). Han har tidigare tagit sex VM-medaljer (två guld och fyra silver) under karriären.

Håll koll på

Trots att kriget i Ukraina precis brutit ut var nationen näst bäst under Paralympics. Med hjälp av ekonomiskt stöd från bland annat Svenska parasportförbundet och Östersunds kommun har en 25 personer stor trupp kunnat åka till VM.

Para-VM i alpint, Espot, Spanien

Datum: 21–29 januari.

Största svenska medaljhoppet

Ebba Årsjö har valt bort att åka störtlopp, eftersom smärtan i hennes skadade ben är för stor. Men hon är ett guldhopp i övriga grenar efter de senaste årens medaljer i både VM (har guld i slalom och parallellslalom att försvara) och Paralympics.

Håll koll på

Även Aaron Lindström har chans på medalj. På förra årets VM blev en fjärdeplats i super-G bästa placering men under världscupen i december tog han två pallplatser.

Stjärnåkaren Ebba Årsjö är Sveriges största medaljhopp i alpina para-VM.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

X-games, Aspen, USA

Datum: 27–29 januari.

Största svenska medaljhoppen

Freeskiingstjärnan Henrik Harlaut har radat upp medaljer, 13 stycken, i det som brukar kallas extremsporternas eget OS. Nu stoppar en bruten handled troligtvis profilen från medverkan i OS-grenarna slopestyle och big air. Harlaut, som i övrigt inte tävlar i vinter, ställer eventuellt upp i showgrenen knuckle huck – annars står förhoppningarna till OS-trean Jesper Tjäder i slopestyle. I snowboard jagar Sven Thorgren revansch efter fjolårets OS-missar.

Håll koll på

X-games stora hopp möjliggör ofta de allra största big air-tricken. Förra året snurrade sig amerikanen Alex Hall in i historieböckerna med en rekordstor rotation, en så kallad double cork 2160 – sex varv i luften – när freeskiingguldet i grenen säkrades.

Jesper Tjäder tog OS-brons i Peking och hoppas på en ny framskjuten placering i X-games.
Foto: Jonas Lindkvist

VM i alpint, Courchevel/Méribel, Frankrike

Datum: 6–19 februari.

Största svenska medaljhoppen

Sara Hector kom till OS i fjol som favorit, vann över nervositeten och tog guld i storslalom. I vinter har hon varit på pallen två gånger men de senaste veckorna haft det tuffare. Jagar första individuella VM-medaljen och har en god chans även i icke-OS-grenen parallellstorslalom. För Anna Swenn-Larsson blir det VM-comeback efter att fotskadad ha missat mästerskapet 2021. Tog slalomsilver 2019 och har i vinter tagit karriärens första världscupseger.

Håll koll på

Det kan tyckas tjatigt. Men det mesta i alpincirkusen handlar just nu om Mikaela Shiffrin. Amerikanskan har häng på Ingemar Stenmarks segerrekord på 86 vinster och har medaljchans i alla discipliner. Klarar hon pressen den här gången? I OS i fjol blev det sex raka medaljmissar.

Kan den olympiska mästaren Sara Hector hitta formen igen lagom till VM?
Foto: Vid Ponikvar/TT

VM i skidskytte, Oberhof, Tyskland

Datum: 8–19 februari.

Största svenska medaljhoppen

Elvira Öberg har guldchans – i varje lopp. Svenskan har sedan OS-medaljerna i fjol blivit en av världens bästa skidskyttar. Sett till hur säsongen har sett ut finns storasyster Hanna Öbergs största chans i distansloppet, och damlaget har även en jättechans i stafetten. Linn Persson, Mona Brorsson, Hanna Öberg och Elvira Öberg är regerande OS-guldmedaljörer, men i VM har Sverige missat stafettmedalj i två raka mästerskap.
På herrsidan har Sebastian Samuelsson inte fått den säsong han önskat. Martin Ponsiluoma har stått överst på världscuppallen men också haft problem med skyttet. Ponsiluoma kommer dock till VM som regerande sprintvärldsmästare.

Håll koll på

Med skyttet har det varit si och så. Men den tidigare slovenska längdstjärnan Anamarija Lampic har blivit skidskytt – och i de få lopp hon kört i världscupen har hon varit en kanon i spåret och tagit två topp-tio-placeringar i sprint. Hur fort går det i VM?

Elvira Öberg har potential att ta storslam i skidskytte-VM.
Foto: Kalle Parkkinen/Bildbyrån

VM i längdskidor och backhoppning, Planica, Slovenien

Datum: 22 februari–5 mars.

Största svenska medaljhoppen

Bland flera svenska medaljhopp i längdskidor är det Frida Karlsson som klivit fram som det största efter totalsegern i Tour de Ski. På de långa distanserna lär även Ebba Andersson kunna utmana, även om hennes form (efter en succéstart på världscupen) är oklar på grund av en lång sjukfrånvaro. Osäker status är det även på regerande sprintmästaren i OS och VM, Jonna Sundling, som inte gjort en tävling i världscupen den här säsongen på grund av en förkylning. Andra hopp i sprint är bland andra Maja Dahlqvist, Johanna Hagström men kanske framför allt Emma Ribom som tog sina två första världscupsegrar i början av säsongen. Bland herrarna? Där är det veteranen Calle Halfvarsson som imponerat mest och i VM kanske har sina bästa chanser i sprint.

Parallellt med längdtävlingarna finns även backhoppning på tävlingsprogrammet i Planica. Mest intressant för svensk del är outsidern Frida Westman, 22, som i höstas tog sin första pallplats i världscupen när hon blev trea i polska Wisla.

Håll koll på

Till skillnad från hur det sett ut i världscupen kommer damerna och herrarna att köra på olika långa distanser i VM. Ett ifrågasatt upplägg som betyder att mästerskapet delvis avgörs i discipliner som ingen tidigare kört under säsongen, herråkarna ska exempelvis köra 15 kilometer fristil, skiathlon och en femmil för första gången.

Tour de Ski-segraren Frida Karlsson åker till VM i Planica som stort svenskt medaljhopp.
Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

VM i freestyle och snowboard, Bakuriani, Georgien

Datum: 19 februari–5 mars.

Skicross (23–25 februari)

Största svenska medaljhoppen

Det är knappast en vågad gissning att tippa svenskt VM-guld i damernas skicross. Det har gått mer än ett år sedan Sandra Näslund senast inte vann en tävling och 26-åringen är givetvis storfavorit att för tredje gången bli världsmästare i Bakuriani. Bröderna Erik och David Mobärg har potential att nå pallen på herrsidan.

Håll koll på

För första gången har Sandra Näslund chansen att åka hem från ett VM med dubbla medaljer. Nytt för skicross-mästerskapet i Georgien är att en mixedtävling finns med på programmet.

Allt annat än ett nytt guld för Sandra Näslund i VM får betraktats som en stor skräll.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Puckelpist (25–26 februari)

Största svenska medaljhoppen

Den regerande olympiske mästaren Walter Wallberg, 22, har vunnit det största som går att vinna men i världscupen har han aldrig stått högst upp på pallen. I årets säsong har svensken dock radat upp pallplaceringar och i Georgien kan det mycket väl bli en VM-medalj.

Håll koll på

Sportens främsta någonsin, Mikaël Kingsbury, fick sensationellt nog se sig besegrad av Walter Wallberg i fjolårets OS. I VM är den 30-årige och sexfaldige världsmästaren från Kanada ute efter revansch på svensken.

Blir det en ny guldskräll för Walter Wallberg i puckelpist-VM?
Foto: Jonas Lindkvist

Freeskiing, slopestyle och big air (26 februari–5 mars)

Största svenska medaljhoppen

Henrik Harlaut är inte med. Men Oliwer Magnusson kommer till VM som regerande världsmästare i big air. Jesper Tjäder som regerande OS-trea i slopestyle.

Håll koll på

Eileen Gu klev fram som nationalidol i OS i Kina i fjol. Den amerikanskfödda stjärnan tog guld i (icke-svensk-grenen) halfpipe och big air, och silver i slopestyle. Har även tre VM-medaljer, varav två guld, sedan tidigare.

Oliwer Magnusson har ett VM-guld att försvara i big air.
Foto: Hugh Carey/AP

Snowboard, slopestyle och big air (24 feburari–5 mars)

Största svenska medaljhoppen

Sven Thorgren slog igenom för den breda publiken med sin fjärdeplats i OS-slopestylen 2014. Men någon OS- eller VM-medalj har det aldrig blivit. Dock åtta medaljer, varav ett guld, i X-games.

Håll koll på

Anna Gasser, Österrike. Den tvåfaldiga OS-ettan i big air började åka snowboard först som 18-åring – en ålder då många redan tävlar på den stora scenen. I dag 31-åriga Gasser har revolutionerat damåkningen. Men resan mot toppen började helt utan tränare eller stöttning när hon flyttade till Mammouth i USA, sov i sin bil och levde på pasta och tomatsås flera dagar i veckan.

Sven Thorgren jagar karriärens första VM-medalj i snowboard.
Foto: Christine Olsson/TT