Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Matchfixning ska kunna ge sex års fängelse

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Regeringen föreslås ta i med hårdhandskarna mot matchfixning. Från 2019 kan spelfusk bli ett brott som kan ge upp till sex års fängelse.

De många nedlagda förundersökningarna kring uppgjorda matcher har blottat en lucka i lagstiftningen. Den ska nu täppas till. När den statlige utredaren Håkan Hallstedt på fredagen överlämnade Spelutredningen till civilminister Ardalan Shekarabi var en speciell spelfusklag ett av förslagen.

Hela processen kring att rigga matcher föreslås i framtiden bli en brottslig handling som jämförs med grovt bedrägeri och ska kunna ge fängelse i upp till sex år. Det innebär i sin tur att polis och åklagare kan sätta in tvångsåtgärder som telefonavlyssning i kampen mot fusket.

Ett 40-tal fotbolls- och basketmatcher har polisanmälts sedan 2012, men bara två av fallen har lett till åtal. Regering och rättsväsende, som tidigare ansett att lagstiftningen varit tillräcklig och att matchfixning är något som idrotten och spelbolagen i första hand själva måste bekämpa, har nu svängt.

– Åklagarna vid Riksenheten mot korruption, som haft hand om de här fallen, har konstaterat att lagstiftningen inte varit tillräcklig och har efterfrågat de här åtgärderna, säger Hallstedt.

Spelmyndigheten, som föreslås bli namnet på det som i dag heter Lotteriinspektionen, ska samordna kampen mot matchfixning. Regeringen hoppas kunna lägga fram ny lagstiftning under den här mandatperioden och en spelfusklag skulle kunna vara på plats 1 januari 2019.

Förslaget om skärpta regler välkomnas av idrotten och Svenska Spel, men vd-n Lennart Käll efterlyste förslag i utredningen om att förbjuda så kallad spotbetting, spel på sådant som inte har direkt med resultatet i matchen att göra, till exempel inkast, varningar och utvisningar.

– Det är helt vansinnigt att det går att spela på att skada en motståndare genom en crosschecking, säger Käll och instämmer i den kritik som Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i förra veckan uttryckte i DN.

Spotbetting har pekats ut som en inkörsport till grövre former av matchfixning. Men Peter Alling, chef för samhällskontakter vid spelbolaget Kindred Group, tidigare Unibet, menar att problemet överdrivs eftersom det finns insatstak.

– Kunderna efterfrågar den här typen av spel och om inte vi erbjuder dem kommer de vända sig till bolag som gör det, till exempel i Asien, sade Alling.

Ett annat förslag som rör idrotten i spelutredningen är att skattefriheten på lotterier, vars överskott går till ideell verksamhet och som är en viktig inkomst för alla idrottsföreningar, ska behållas.

Läs mer: Spelutredningen föreslår att spelbolag utan licens kriminaliseras