Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-20 18:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/matchfixningsharvan-kring-futsalspelaren-vaxer/

Sport

Matchfixningshärvan kring futsalspelaren växer

Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Matchfixningshärvan kring den häktade stjärnspelaren i futsal växer. Misstankarna om manipulation gäller fotbollsmatcher strax under elitnivå och ett 20-tal personer kan vara inblandade.

Det var i mitten av januari som två personer, varav den ene är en känd futsalspelare, häktades av Malmö tingsrätt. Polisen utreder just nu en härva med koppling till mannen och en lång rad förhör, bland annat med fotbollsspelare, har genomförts.

Enligt uppgift till DN kan ett 20-tal personer vara inblandade i olika utsträckning, även om alla inte är brottsmisstänkta.

Matcherna som misstänks ha varit manipulerade rör inte futsal, utan fotboll i serier strax under eliten.

Futsalspelaren har representerat klubbar som tidigare fått sina matcher polisanmälda efter misstankar för matchfixning.

Ytterligare två personer greps samma dag som futsalstjärnan och en 30-årig fotbollsspelare från Sydsverige häktades även han. Även den tredje personen, som inte häktades, tillhör toppskiktet inom svensk futsal. Alla tre männen tillhörde under en period samma fotbollslag i södra Sverige.

Enligt häktningshandlingarna ska männen under maj och juni i fjol gjort sig skyldiga till grovt mutbrott och brott mot den nya spellagstiftningen, som trädde i kraft 1 januari 2019.

Mikael Nilsson försvarar futsalstjärnan och överklagade häktningsbeslutet till hovrätten utan att få gehör. Han säger att hans klient nekar till brott och att misstankarna drabbar honom hårt.

– Det här får förödande konsekvenser för honom som idrottsman, säger Nilsson.

Fredrik Gårdare vid polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet, som deltar i utredningen, hänvisar till förundersökningssekretess och vill inte kommentera uppgifterna om att härvan omfattar fler fotbollsspelare.