Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-28 13:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/matchguide-infor-premiaren-i-hockey-vm-sverige-osterrike/

SPORT

Matchguide inför premiären i hockey-VM: Sverige–Österrike

Max Friberg är en av bara nio forwards som hittills är anmälda i Tre Kronor.
Max Friberg är en av bara nio forwards som hittills är anmälda i Tre Kronor. Foto: Henrik Montgomery/TT

I väntan på fler spelare får Tre Kronors anfallare slita extra hårt i VM-premiären.

Bara nio forwards väntas vara ombytta mot Österrike.

– Vi är vältränade nog att köra, säger Frölundas Max Friberg.

Här är en guide till matchen i Tammerfors.

TT Text

Vad: Ishockey-VM, grupp B.

Var: Nokia arena, Tammerfors.

När: Lördag klockan 11.20.

Tv och Radio: Viaplay/TV6, SR P4.

Intensiv start: När pucken väl släpps för Tre Kronor – VM började ju på fredagen – blir det ett tufft program med fyra matcher på fem dagar. Efter premiären väntar Tjeckien redan på söndag och därefter Storbritannien (tisdag) och hemmanationen Finland (onsdag).

Bara tre kedjor: Förbundskapten Johan Garpenlöv väljer, i väntan på besked från SHL- och NHL-spelare, att bara spela på nio forwards i premiären. Det var i alla fall hans plan på förhand. Hittills är 17 spelare (i övrigt två målvakter och sex backar) anmälda, vilket gör att åtta platser är öppna i VM-truppen.

– Det är inte optimalt. Jag hade gärna haft en annan situation, men nu måste vi försöka spela på det här och göra det bästa av det, säger förbundskaptenen.

Gratisplats: Österrike fick tillsammans med Frankrike en friplats i turneringen. Egentligen skulle lagen ha spelat i B-VM, men fick ersätta Ryssland och Belarus som stängts av på grund av invasionen av Ukraina. Ett SHL-bekant namn finns hos österrikarna: Rögles 18-årige forwardstalang Marco Kasper.

Mardrömsstart i fjol

Max Friberg var också med i fjol då VM slutade i fiasko och missat slutspel för Tre kronor efter en mardrömsstart på turneringen med förluster mot Danmark och Belarus.

Precis som Österrike, på pappret svagare lag som Sverige ska slå.

– Det går inte att smygstarta sig in i turneringen. Det gäller att vara redo från första nedsläpp. Det här med bra och mindre bra nationer har också nästan suddats ut de senaste fyra-fem åren. Alla lag som kommer hit är bra, säger Friberg som tagit lärdom.

Sverige

Målvakter: 45 Magnus Hellberg, 63 Marcus Högberg.

Backpar: 26 Rasmus Dahlin, 6 Adam Larsson – 23 Oliver Ekman-Larsson, 56 Erik Gustafsson – 7 Henrik Tömmernes, 54 Anton Lindholm.

Kedjor: 72 Emil Bemström, 32 Lucas Wallmark, 86 Mathias Bromé – 74 Rasmus Asplund, 62 Joel Kellman, 12 Max Friberg – 28 Anton Bengtsson, 42 Joakim Nordström, 48 Carl Klingberg.

Österrike

Målvakter: 29 Bernhard Starkbaum, 30 David Kickert, 31 David Madlener.

Backar: 4 Dominic Hackl, 12 David Maier, 14 Kilian Zundel, 20 Nico Brunner, 32 Bernd Wolf, 91 Dominique Heinrich.

Forwards: 3 Peter Schneider, 5 Thomas Raffl, 7 Brian Lebler, 9 Ali Wukowits, 17 Manuel Ganahl, 21 Lukas Haudum, 24 Marco Kasper, 26 Oliver Ackermann, 52 Paul Huber, 70 Benjamin Nissner, 98 Benjamin Baumgartner.

Läs mer:

Guide: Allt du behöver veta om hockey-VM i Finland

Ämnen i artikeln

Ishockey

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt