Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Matchguide: Sverige–Finland i semifinal i JVM

På måndagen spelas semifinalerna i ishockeyns junior-VM. Sverige–Finland börjar klockan 15.00. Här kommenterar DN:s Malin Fransson matcherna.

Sverige-Finland

Klockan 15.00, TV12

Det kommer att bli en riktig hockeyfest i Hartwall arena på måndagseftermiddagen. Hur den slutar återstår att se. Båda lagen har sina plus och minus.

När det gäller den offensiva sidan är det plus för Finland med förstakedjan som det vassaste vapnet. Juniorkronornas förbundskapten Rikard Grönborg höjer dock ett varnande finger för att lagets andrakedja också är riktigt bra.

När det gäller målvaktssidan är det däremot plus för Sverige. Linus Söderström har övertygat under dagarna i Helsingfors och har bland annat hållit nollan i två matcher.

Finlands målvaktssida är mer osäker. I kvartsfinalen inledde Veini Vehviläinen i mål men i mitten av den andra perioden byttes han ut och in kom Kaapo Kähkönen.

USA-Ryssland

Klockan 19.00, SVT2

USA imponerade stort i sin semifinal när de närmast krossade Tjeckien och vann med 7–0. En imponerande uppvisning av de amerikanska spelarna.

Rysslands väg till semifinalen var betydligt tuffare. Detta trots att laget mötte Danmark. På förhand skulle det här bli en enkel seger för Ryssland men det krävdes en förlängning innan ett avgörande kom.

I semifinalen lär vi få se ett betydligt mer koncentrerat Ryssland men USA får gälla som liten favorit i den här semin. USA:s mest omskrivne spelare före turneringen Austen Matthews lever upp till förväntningarna och är lagets bäste poängplockare. Dessutom har USA ett riktigt bra försvars- och målvaktsspel. På fem matcher har de sammanlagt bara släppt in fem mål.