Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 14:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/matchstraff-for-svenske-poangkungen-i-semifinalen/

Sport

Gulddrömmen sprack för Sverige: ”Svider enormt”

Deppiga svenskar efter förlusten. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

OSTRAVA. Det gör ont när gulddrömmar spricker.

För spelare som Juniorkronornas David Gustafsson och Samuel Fagemo var i år deras sista chans att vinna ett guld som juniorer.

Den möjligheten förstördes en lördag i tjeckiska Ostrava.

– Det svider enormt, säger 19-årige David Gustafsson efter Rysslands 5–4-seger i förlängningen i semifinalen.

– Vi fick mycket emot oss i början av matchen, men vi slutade inte tro utan kom tillbaka. Det är väl det som gör det extra tungt, och som gör att det känns otroligt trist att det slutade på det här sättet, fortsätter han.

Lagkompisen Samuel Fagemo delar Gustafssons känslor.

– Det är en stor tomhet just nu. Jag tycker att vi förtjänade att vinna, säger Samuel Fagemo.

– Vi slutade aldrig att tro.

Lördagens JVM-semifinal i tjeckiska Ostrava mellan Sverige och Ryssland var en match som hade allt, och där allt hände.

Det svängde fram och tillbaka på ett sätt som bara juniorhockey kan göra.

Juniorkronorna fick en perfekt start när turneringens bästa back Rasmus Sandin redan efter 16 sekunder gav Sverige ledningen med 1–0.

Men sedan följde några tunga minuter för de svenska juniorerna.

Först kvitterade Ryssland till 1–1 i powerplay, och bara minuten efter fick Juniorkronornas poängkung Nils Höglander matchstraff. Under femminutersutvisningen som följde tog Ryssland ledningen med 2–1.

Några minuter senare ökade Jegor Sokolov på den ryska ledningen till 3–1 sedan den annars så säkre svenske målvakten Hugo Alnefelt missat en undanrensning.

– Det är klart att matchstraffet hade en stor påverkan. Det var vår bäste poängplockare som försvann, säger David Gustafsson som under hela turneringen spelat i samma kedja som Nils Höglander.

Just då kändes det nattsvart för de svenska juniorerna, men Sverige hade inte gett upp.

Den som såg till att skapa hopp var den tredje länken i den ursprungliga kedjan med Gustafsson och Höglander.

Innan den första perioden var över reducerade Samuel Fagemo till 3–2, och när Rasmus Sandin i den andra perioden blev tvåmålsskytt med sitt 3–3-mål var Sverige tillbaka i matchen.

När sedan backen Nils Lundkvist i den tredje perioden gav Sverige ledningen med 4–3 levde i allra högsta grad fortfarande drömmarna om ett guld.

Men det här var Rysslands dag.

I mitten av perioden kvitterade de till 4–4, som också blev det sista målet under ordinarie tid.

Förlängningen hade knappt pågått i fyra minuter när avgörandet kom. Ivan Morozov blev rysk matchhjälte med sitt 5–4-mål.

– Vi tog lite mycket utvisningar, men jag är stolt över grabbarna i laget. Vi visade karaktär och vi visade hur mycket vi vill vinna den här matchen, säger David Gustafsson.

För 16 spelare i det svenska laget är drömmen om ett guld i ett juniormästerskap spolierad för gott. Det här är deras sista mästerskap som juniorer.

I framtiden väntar nya utmaningar, och kanske till och med en guldmedalj eller två i ett A-VM, men den här lördagen gav inte det någon tröst.

Inte heller att Sverige på söndag kan ta en bronsmedalj.

– På något sätt måste vi klara av att gå in i matchbubblan inför bronsmatchen, men just nu känns det tufft, säger David Gustafsson som efter JVM åker tillbaka till Winnipeg.