Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Materialförändringen som har gjort Sverige bäst i världen

PYEONGCHANG. Här är materialregeln som har tagit Sverige till absoluta världstoppen.

I curlinghallen i Gangneung jagar blågult dubbla guld – sedan Niklas Edin sett till att förbjuda en omstridd kvast.

– Hade vi inte gått i bräschen för det här hade vi haft noll procents chans i OS, säger den svenska stjärnskippern.

Han jämför det förbjudna materialet med simningens omsusade ”superdräkt”.

De senaste åren har en snårig debatt rasat inom internationell curling.

I fokus? Den nya generationens sopmaterial.

Kritiken? Att utvecklingen förstör sporten.

Säsongen 2014–15 vann OS-hoppet Niklas Edin och hans lag VM-guld. Säsongen därpå gick svenskarna inte ens till slutspel.

– Det blev materialförändringar i sporten, berättar Edin om det överraskande bakslaget.

– Då blev vi lite akterseglade.

Vad det handlade om var ett nytt material i curlingkvasten, eller i ”sopen”, som plötsligt mer eller mindre kunde avgöra matcherna.

Plötsligt blev sopandet viktigare än själva stenläggningen.

Det var fel, tycker Edin.

– I stället för att använda en tygbit som värmer isen så började man använda hårdare material som liknade sandpapper, säger han.

– Då kunde du styra stenen så pass mycket att det inte längre spelade någon roll hur du spelade den – så länge den var i närheten både i fart och i riktning kunde du sopa den dit du ville.

Han fortsätter:

– Plötsligt var det flera lag i världstoppen som egentligen inte hade talang för att ligga där, men de kunde sopa dit stenen för att de hade stora, tunga spelare. 

Läs mer: Norbergs stenar ska hjälpa Hasselborg till guld 

Hans kollega på damsidan, medaljjagande Anna Hasselborg, är av samma åsikt.

– I curling har vi alltid haft ett material som värmer upp isen, som gör att stenen går rakare och längre på grund av friktionen, säger hon. 

– Men det som det här materialet gjorde var snarare spår i isen. 

Curlingen var tvungen att bestämma sig för vad sporten egentligen handlar om. 

Efter intern kritik samlades hela världscurlingen till ett stormöte efter säsongen 2015–16, där elva stjärnor fick säga sitt.

Bland dem: Sveriges frontfigur Niklas Edin. 

Gruppen gick igenom de 50 material som använts i curlingkvastar de senaste tio åren. 

– Ganska snabbt kom vi fram till att det bara finns ett av de materialen som vi tycker är okej, som inte kan manipulera den naturliga banan av stenen, som inte kan gå emot fysikens lagar, säger Edin. 

– Så till slut blev det bara ett enda material som blev godkänt.

En återgång till ett tidigare material blev alltså ny regel. Och Sveriges facit efter omgörningen har inte gått att klaga på. 

Både lag Edin och lag Hasselborg har den här säsongen varit världsettor inför OS i Sydkorea. Lag Edin blev förra säsongen första icke kanadensiska lag att vinna en så kallad grand slam och har sedan dess även dubbla EM-guld och ett VM-silver. 

Lag Hasselborg, å sin sida, har sedan regelförändringen tagit två EM-silver – och en fjärdeplats i VM.

– Curlingen var tvungen att bestämma sig för vad curlingen ville vara. Sopningen ska inte trumfa stenläggningen, säger Anna Hasselborg och kallar materialexperimenten under 2015–16 för ”extrema”.

– Vi brukar säga att det är en säsong vi inte vill prata om.

Det material som nu är godkänt beskriver Niklas Edin som ”bara ett fint tyg”. Tanken är alltså att tyget ska värma isen och polera ytan så att stenen glider lättare.

– Och det är ju det som är grundtanken med curling, säger Edin.

– Det här gynnar den bättre spelaren och den som curlar med bättre teknik, bättre fysik och bättre taktik. Med det andra materialet (det som nu har förbjudits av Internationella curlingförbundet) var det så pass stor skillnad om du var lång eller hade mycket tyngd att vi egentligen hade behövt dela in sporten i viktklasser.

Hur mycket motsättningar var det när frågan skulle avgöras?

– Egentligen inga alls. Även de lag som hade mest fördel av det nya materialet kände att de inte var värda att vinna de matcherna som de vann. Det förstod att de bara vann för att de hade högre vikt och mer längd. Det hade inget med skicklighet att göra, säger Edin.

– Men vårt lag var väl egentligen de som var mest emot de här ”soparna” och de som såg till att alla fick upp ögonen för problemet. Hade vi inte gått i bräschen för det här hade nog regeln inte kommit före OS. Och då skulle vi garanterat inte kunna vinna OS-guld. Då hade vi haft noll procents chans.

Fakta.Curlingen i OS

Curlingen i OS består av tre klasser, herrar, damer och mixed. I mixed deltar inte Sverige.

 

Både herrarnas och damernas turnering består av tio lag.

Inledningsvis möter alla lag varandra i ett gruppspel.

De fyra bäst rankade lagen går till semifinaler där ettan möter fyran och tvåan trean.

 

Semifinalvinnarna spelar final och förlorarna bronsmatch.

 

I herrarnas turnering deltar: Kanada, Danmark, Storbritannien, Italien, Japan, Sydkorea, Norge, Schweiz, Sverige och USA.

Sverige representeras av Lag Edin: Niklas Edin (skipper), Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren och Henrik Leek (reserv).

 

I damernas turnering deltar: Kanada, Kina, Danmark, Storbritannien, Japan, Sydkorea, OAR (Ryssland), Schweiz, Sverige och USA.

Sverige representeras av lag Hasselborg: Anna Hasselborg (skipper), Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs och Jennie Wåhlin (reserv).

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.