Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 01:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/mats-gren-kritisk-hade-inte-behovt-vara-sadan-panik/

Sport

Mats Gren kritisk: ”Hade inte behövt vara sådan panik”

Tränaren Mats Gren tycker att Göteborgs FC kunde ha avvaktat med att lägga ner sin elitsatsning. Här med nyförvärvet Johanna Rytting Kaneryd.
Tränaren Mats Gren tycker att Göteborgs FC kunde ha avvaktat med att lägga ner sin elitsatsning. Här med nyförvärvet Johanna Rytting Kaneryd. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Nu kommenterar tränaren Mats Gren de senaste veckornas kaos i mästarlaget Kopparbergs/Göteborg FC. Han ger både ris och ros till ordföranden Peter Bronsman.

– Det hade inte behövt vara sådan panik, säger Gren.

Sällan har en premiärträning väckt så mycket intresse. Dagen efter beskedet att de svenska mästarinnorna i fotboll inom kort kan försvinna som klubb och gå i upp i BK Häcken var förstås samgåendet ett givet samtalsämne när Göteborg FC återsamlades inför säsongen.

Runt ett kylslaget Valhalla IP i centrala Göteborg märktes en försiktig optimism kring en framtid på Hisingen, men också en fortsatt kritik mot den dåliga kommunikation som omgärdat det drastiska beslutet.

Det var inte vad man hade förväntat sig efter en fantastiskt bra säsong.

Tränaren Mats Gren, som legat lågt med kommentarerna, beskriver de senaste veckorna som ett kaos. Han är kluven till att laget han gjort till mästare nu förväntas gå upp i en etablerad storklubb för att kunna konkurrera.

– I längden tror jag att det här är rätt väg, men kortsiktigt tycker jag inte att det hade behövt vara sådan här panik. Göteborgs FC är ett väldigt starkt varumärke redan nu och damfotbollen är på uppåtgående. Och det är ingen som kommer att rubba på vår ställning här i Göteborg, säger Gren och konstaterar samtidigt att ordföranden Peter Bronsman haft de här tankarna i flera år och att klubben inte varit vad den är utan honom.

Gren informerades om beslutet en och en halv timme innan klubbledningen hade ett informationsmöte med spelartruppen. Han säger att kommunikationen alltid kan bli bättre, har samtidigt förståelse för att Bronsman inte ville att nyheten skulle läcka ut i förtid.

– Men visst, det här blev en chock även för mig. Det var inte vad man hade förväntat sig efter en fantastiskt bra säsong, säger Gren och medger att turbulensen gjort att mästarlaget hamnat efter i förberedelserna inför en säsong då man ska försvara ett SM-guld och åter spela i Champions League.

Ytterbacken Lotta Ökvist, senast i Manchester United, är ny i mästarlaget.
Ytterbacken Lotta Ökvist, senast i Manchester United, är ny i mästarlaget. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Fem viktiga spelare har lämnat klubben: målskytten Rebecka Blomqvist, mittbackarna Emma Berglund och Emily Sonnett, finskorna Natalia Kuikka och Emma Koivisto. Dessutom är situationen oklar kring norska mittfältsstjärnan Vilde Böe Risa.

Gren säger att man siktar på att få in ytterligare minst fyra nya spelare.

– Det är klart att det inte är helt lätt när man kommit en bit in i januari. Vi jobbar för högtryck, säger han.

Två nyförvärv fanns med på torsdagens korta träning: Johanna Rytting Kaneryd från Rosengård och Lotta Ökvist, Hammarbyspelaren som närmast kommer från Manchester United. Rytting Kaneryd skrev på kontraktet strax före jul. I mellandagarna meddelade hennes nya klubb att man lägger ner.

– Först tänkte jag att det här kan inte vara sant, men jag har försökt att inte lägga så stor vikt vid det och lita på att de som sköter det här gör det så bra de kan, säger U-landslagsspelaren med ett förflutet i flera Stockholmsklubbar.

Hon tror att Häcken kan bli en bra lösning.

– Vi kommer att få bättre förutsättningar och det behövs, säger Rytting Kaneryd.

Nyblivna mamman Elin Rubensson med maken Filip och sportchefen Lasse Svensson. I barnvagnen sonen Frans, tre veckor gammal.
Nyblivna mamman Elin Rubensson med maken Filip och sportchefen Lasse Svensson. I barnvagnen sonen Frans, tre veckor gammal. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Vid sidan av planen stod Elin Rubensson tillsammans med nyfödde sonen Frans i barnvagn. Landslagsmittfältaren missade guldsäsongen på grund av graviditeten. Nu längtar hon efter att få sätta igång att träna fotboll igen.

– Det har varit tufft att inte få spela, men jag har ju haft lite annat att koncentrera mig på, säger Rubensson.

Hon är positiv till samgåendet med Häcken.

– Vi har ju märkt att vi inte riktigt hänger med ute i Europa. Fotbollsmässigt är vi starka, men när det gäller faciliteter runt omkring behöver vi ta nästa steg och då är det väl det här som krävs, säger Rubensson.

Men samgåendet med Häcken är långt ifrån klart. Först måste medlemmarna säga ja vid klubbarnas respektive årsmöten den 27 och 28 januari. Häckens supporterklubb Getingarna har riktat kritik mot affären, men Hisingsklubbens ordförande Anders Billström säger till DN att han bedömer den samlade bilden bland medlemmarna som positiv.

Vad som händer om det blir ett nej – det vill spelare och ledare i Göteborgs FC inte spekulera i just nu.

Läs mer:

Göteborg FC blir Häcken – klubbarna bekräftar samgående

Landslagsstjärnan: ”Kommunikationen kunde skötts på ett mer professionellt sätt”

Ämnen i artikeln

BK Häcken
Fotboll
Göteborg

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt