Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 16:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/maximal-utdelning-for-ekenberg/

SPORT

Maximal utdelning för Ekenberg

Dardan Rexhepi (utanför bild) sätter BP:s straff i ribban.
Dardan Rexhepi (utanför bild) sätter BP:s straff i ribban. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Det var matchen som båda lagen behövde vinna – och som slutade med en ny bitter hemmaförlust för Brommapojkarna.
Ett mål räckte för att Mjällby skulle vinna torsdagens bottenkamp i allsvenskan.

TT Text

Efter 0–1 mot Helsingborg på Grimstas konstgräs senast blev det samma tunga resultat ännu en gång för Brommapojkarna.

Marcus Ekenberg vet däremot hur man avgör jämna matcher. Två mål i år har gett Mjällby sex poäng. Först mot Halmstad och nu mot Brommapojkarna.

– Det känns oerhört skönt. Det är små marginaler, de har en straff i ribban, sen får vi 1–0. Det är mycket psykologi, efter målet får vi i gång anfallsspelet lite bättre. Jag ska ju stänga matchen och göra 2–0 efter David Löfquists inspel. Jag hade haft svårt att sova om vi inte hade vunnit, sade Mjällbys 33-årige matchvinnare.

Det kunde onekligen ha slutat annorlunda. BP rullade boll på sedvanligt vis, men för långsamt för att dyrka upp det väl samlade Mjällbyförsvaret.

Några chanser skapades i första halvlek, men det var i den andra som den stora möjligheten kom. Mjällbys mittfältare Andreas Blomqvist rev ner BP-yttern Nicklas Bärkroth i den 55:e minuten, domaren Mohammed Al-Hakim pekade på straffpunkten och BP-anfallaren Dardan Rexhepi klev fram för att bli matchhjälte – men blev i stället syndabock.

Han drog straffen i ribbans underkant och rutinerade Mattias Aspers nolla förblev intakt.
I stället kom så Mjällbys mål. Marcus Ekenberg prickade stolpen och på returen höll han sig själv framme och rullade in 1–0 bakom Ivo Vazgec i 67:e minuten. I anfallet efteråt var det nära att det blev 2–0 – men Ekenberg prickade stolpen igen.

Mjällby höll dock undan till sin andra seger och fick lite andrum i bottenskiktet – BP står kvar på en och ligger på nedflyttningsplats.

– Vi gör en okej match, men egentligen bara fram till straffområdet. Sen blir vi idéfattiga och får ingen spets på det, sade BP-tränaren Stefan Billborn.

– När vi missar straffen tycker jag vi rasar ihop helt, till slutminuterna då vi gör en forcering.

Enligt statistiken hade BP 16 avslut mot Mjällbys sju. Att BP inte fick utdelning på alla sina chanser berodde inte bara på egen oförmåga. Mattias Asper är 40 men kanske Mjällbys viktigaste spelare. Han svarade för en räcka bra räddningar, framför allt i första halvlek.