Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-06 11:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/mcilroy-och-johnson-vann-at-coronakampen/

Sport

McIlroy och Johnson vann åt coronakampen

Dustin Johnson och Rory McIlroy vann välgörenhetsmatchen i Florida.
Dustin Johnson och Rory McIlroy vann välgörenhetsmatchen i Florida. Foto: Mike Ehrmann/AFP

Rory McIlroy och Dustin Johnson. De vann den första ”tävlingen” på PGA-touren på tio veckor, en välgörenhetsmatch i Florida.

– Det var kul att vi fick in så mycket pengar, det var det viktigaste. Men att komma ut och spela igen var också skönt, sade Johnson efter segern.

TT Text

I en välgörenhetsmatch för att samla in pengar i kampen mot coronaviruset spelade duon Rory McIlroy och Dustin Johnson mot Rickie Fowler och Matthew Wolff på Seminole Golf Club vid Floridas Atlantkust – med cirka två klubbors avstånd mellan spelarna och utan publik.

Kvartetten gick runt de till slut 19 hålen följda bara av ett dussintal personer, de flesta från tv-produktionen, och bar sina egna klubbor i bärbagar. Plus mikrofoner så att tv-publiken kunde följa deras ordväxlingar.

Tävlingen i sig var i form av en så kallad ”skins game”, alltså matchspel med prissummor på varje hål. Tv-publiken över hela världen kunde under tävlingen skänka pengar till de välgörenhetsorganisationer paren spelade för.

När sista bollen rullat i hade båda paren spelat in drygt två miljoner dollar, 20 miljoner kronor, vardera åt sina respektive organisationer.

Johnson och McIlroy jublar efter seger i playoff.
Johnson och McIlroy jublar efter seger i playoff. Foto: Mike Ehrmann/AFP

Själva spelet då? Jo, de fyra såg avslappnade ut och blandade snyggt spel med chansningar som inte alltid gick hem, och tävlingen i sig var jämn. Paren delade de sista sex hålen och allt avgjordes i playoff, där närmast flagg på ett korthål avgjorde. Där var världsettan Rory McIlroy närmast, från 110 meter satte han bollen halvannan meter från flaggan.

– Bara att se den landa på green och stanna där var skönt. Det har varit jättekul att vara tillbaka på banan, sade McIlroy i segerintervjun där han och Dustin Johnson höll behörigt avstånd.

– Det var kul att vi fick in så mycket pengar, det var det viktigaste. Men att komma ut och spela igen var också skönt, fyllde Johnson i.

Spelarna bar sina egna golfbagar och höll behörigt avstånd till varandra.
Spelarna bar sina egna golfbagar och höll behörigt avstånd till varandra. Foto: Mike Ehrmann/AFP

McIlroy hade under veckan väckt rubriker när han i en brittisk podcast sagt att han inte ångrar att han 2017 spelade en runda med Donald Trump, men att han inte kan tänka sig att göra det igen och att han inte tycker att USA:s president sköter sitt jobb under coronapandemin.

– Vi är mitt i något väldigt allvarligt just nu och att han försöker göra politik av det och kampanja.... Det är inte så en ledare bör agera, man måste visa diplomati och det gör han inte, sade McIlroy bland annat.

Trump, som ofta gillar att visa sig tillsammans med golfproffs, svarade på söndagen att han inte förväntar sig att alla ska gilla honom.

– Jag känner så många av tourspelarna, jag kan inte komma på någon som jag inte gillar, och det kan jag inte säga om livet i stort. Många av dem är väldigt politiska. Vissa gillar min politik, andra inte. De som inte gör det ser jag inte så mycket av, sade Trump till NBC under kanalens direktsändning av söndagens golftävling.

Presidenten såg även tävlingen som ett gott tecken på framtida öppningar av det amerikanska samhället.

– Det är underbart att se. Jag börjar bli trött på att se tio år gamla golftävlingar där man vet vem som vinner. Vi vill ha tillbaka sporten, vi saknar den och behöver den.

PGA-touren väntas dra i gång den 11 juni i Fort Worth, Texas. Då kommer samtliga spelare och caddies att hänvisas till ett ställe där tre tester ska genomföras: frågeformulär, termisk avläsning och ett nässvalgprov.

Nära 1,5 miljoner amerikaner har bekräftats smittade med coronaviruset, 89.550 människor har avlidit, enligt Johns Hopkins-universitetet.