Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

McLaren avfärdar kritik mot dopningsrapport: Politiskt spel

Juristprofessorn Richard McLaren.
Juristprofessorn Richard McLaren. Other: Valentin Flauraud/AP

Eindhoven. Richard McLaren anser att Rysslands ovilja att acceptera hans rapport om den ryska dopningsskandalen bör leda till ett strängare straff. Samtidigt är han glad att det är Internationella olympiska kommittén (IOK) och inte han som ska utfärda domen.

– Det är ett väldigt svårt problem. Hur bestraffar man en nation? säger McLaren.

Han är den 72-årige juristprofessorn från Kanada vars rapport kring rysk dopning skakat idrottsvärlden. DN träffar Richard McLaren vid den idrottspolitiska konferensen Play the Game i holländska Eindhoven. Han är förvånad och frustrerad över att Ryssland trots uppmaningar inte accepterat innehållet i den rapport han levererade för snart ett år sedan och menar att det ryska förnekandet av fakta i hans rapport blir löjeväckande.

Läs mer: Nya dopningsanklagelser mot Ryssland

– Det handlar om ett politiskt spel, men jag spelar inte det politiska spelet. Min roll har varit att utreda vad som är fakta och det har jag gjort, säger McLaren, som menar att det är alltför många ”rörliga delar” i det ryska systemet som samverkat för att det här inte skulle handla en planerad aktion.

– Man kan inte lagra ”rena” dopningsprover och byta ut dem mitt i natten under OS, man kan inte ha ett laboratorium som manipulerar resultat med spår ända upp till ett departement och sedan säga till mig att det inte är en institutionaliserad aktion igång, säger McLaren, som ändrat sitt ordval från statsstyrd dopning till institutionaliserad dopning.

– Ja, i mina samtal med ryssarna har det påpekats för mig att ordet statsstyrd skulle inbegripa president Putin och den innersta kretsen och det har jag inte bevis för. Det var därför jag gjorde en förändring i min position, säger han och medger samtidigt att han är säker på att den före detta idrottsministern Vitalij Mutko, som av Putin utsetts till vice premiärminister, varit högst inblandad.

Ryssland har gjort sin egen utredning där man säger att det inte förekommit statsstyrd dopning och man kastar skulden på visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov, den till USA avhoppade före detta laboratoriechefen, vars avslöjanden fick Internationella antidopningsbyrån Wada att be McLaren göra en utredning. Ryssland beskriver Rodtjenkov som en hjärntvättad lögnare, men McLaren menar att visselblåsaren inte har något intresse av att ljuga.

– Det skulle vara extremt farligt för honom att göra det för om han gör det riskerar han att bli utvisad från USA till Ryssland. Det finns ingen trovärdighet i det.

Det har förekommit många negativa kommentarer den senaste tiden från ryska idrottare mot dig och din rapport. Hur ser du på det?

– Först och främst undrar jag om de läst rapporten. Om jag tycker att det är nödvändigt brukar jag svara på kritiken, om den inte är relevant bryr jag mig inte.

Det har förekommit uppgifter om att ryska landslagsspelare i fotboll ska ha ingått i dopningsprogrammet. Tycker du att det är något som Fifa, det internationella fotbollsförbundet, bör klara ut före fotbolls-VM i Ryssland nästa sommar?

– Det är en fråga för Fifa. Det finns fotbollsspelare i vår utredning och det har vi meddelat Fifa. De har varit i kontakt med mig, men det var ganska länge sedan.

Nästa vecka kommer IOK:s beslut kring Rysslands deltagande i vinter-OS. Precis som inför OS i Rio har man hamnat i en stressad situation. Är du förvånad över att det dröjt så länge efter din utredning innan man tar beslutet?

– Jag var beredd att stå till deras tjänst redan sommaren 2016 när jag kom med min interimistiska rapport. Då var deras (IOK:s) svar att det bara är anklagelser. Nu inser de att det var riktiga bevis. Fråga dem varför det tagit så länge.

Richard McLaren säger att han är glad över att det inte är han som ska avgöra om Ryssland ska uteslutas från OS eller om det ska stanna vid individuella bestraffningar och kanske, som föreslagits, dryga böter.

– Hur bestraffar man ett land? Ska man överhuvudtaget bestraffa ett land? Och kan IOK utdöma böter? Vad jag sagt är att jag tycker att Rysslands fortsatta förnekande borde innebära sanktioner, starkare sanktioner, men det här är ett svårt problem. Jag önskar att jag kunde ge svar, säger McLaren.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.