Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 22:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/medaljerna-i-tokyo-os-gors-av-insamlad-elektronik/

Sport

Medaljerna i Tokyo-OS görs av insamlad elektronik

Medaljerna som delas ut till idrottarna under OS i Tokyo 2020 ska göras av e-avfall, bland annat insamlade mobiler. Foto: Henrik Montgomery/TT

Allmänheten och företag i Japan men även nationella och internationella idrottare har hjälpt till. Resultatet: 47.488 ton elektronikavfall har samlats in i kommunerna. Av detta ska det tillverkas medaljer för OS i Tokyo 2020. 

Rätta artikel

Tokyos organisationskommitté för OS och Paralympics 2020 hade målet att göra idrottarnas medaljer av insamlad elektronik. Och kommittén konstaterar att målet ser ut att nås.

Siffran för insamlat elektronikskrot, 47.488 ton, innefattar bland annat material från mer än fem miljoner använda telefoner som var inlämnade till NTT Docomo-butiker. Insamlingsstationer fanns också på postkontor och i andra offentliga byggnader. 

Målet på 2.700 kilo brons uppnåddes i juni i fjol, medan 93,7 procent av målet om 30,3 kilo guld och 85,4 procent av målet om 4.100 kilo silver nåddes i oktober.

Guld- och silvermålen har inte nåtts än men baserat på antalet enheter som redan samlats in beräknar Tokyo 2020-kommittén att det kommer finnas tillräckligt med material för att nå målet.

Insamlingsprogrammet avslutas den 31 mars, och de olympiska och paralympiska medaljformerna kommer att avslöjas i sommar.

Läs mer: 

OS-basen i Tokyo korruptionsanklagad

Tokyo-OS förbereder sig för extremväder