Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 09:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/medaljhoppet-alla-ar-inte-fodda-med-silversked-i-munnen/

Sport

Medaljhoppet: Alla är inte födda med silversked i munnen

Therese Nilshagen och Dante dansade inne på EM-banan i Göteborg för två år sedan. Nästa vecka väntar ett nytt EM och en medalj att försvara. Foto: Pontus Lundahl/TT

Hennes plats på de stora mästerskapsscenerna var inte given.

Som ung hade dressyrryttaren Therese Nilshagen egentligen bara en dröm – att få fortsätta att rida och jobba med hästar – men Nilshagen tog sig hela vägen från ridskolan till världstoppen.

– Det gör mig otroligt glad när unga, eller för den skull också äldre, ryttare kommer fram och säger att jag ger dem hopp, säger Therese Nilshagen som laddar för nästa veckas EM i Rotterdam.

– Det är alltid svårt att se sig själv som en förebild, men när jag har reflekterat över kommentarerna som jag har fått förstår jag vad de menar. Om jag har hjälpt till att visa att det går att ta sig från ridskola till landslaget betyder det mycket. 

– Alla är inte födda med silversked i munnen, och i slutändan är det inte det som avgör. Har du ett mål och ett driv går det att lyckas i vår sport ändå.

36-åriga Therese Nilshagen är mitt uppe i de sista förberedelserna inför ryttar-EM som inleds i Rotterdam på måndagen.

Först på programmet för dressyrryttarna är lagtävlingen som avgörs under måndagen och tisdagen.

– De här sista veckorna har det mest handlat om att finslipa på detaljer. Har vi gjort allt rätt är vi förhoppningsvis i toppform under EM-veckan, berättar Therese Nilshagen.

– Den svåraste uppgiften som dressyrryttare är att spänna bågen, men att inte göra det för mycket. Under ett mästerskap finns det alltid en risk att man vill lite för mycket, men ska det gå bra måste hästen vara med på noterna, tycka att det är roligt och verkligen vara inne på banan och visa upp sig. 

Therese Nilshagen fick sitt stora genombrott i senaste EM, och det inför hemmapubliken.

I sin mästerskapsdebut i EM i Göteborg 2017 var Therese och hästen Dante med i det svenska laget som red hem en bronsmedalj.

Ekipaget var dessutom nära att ta medalj även individuellt i Grand Prix Special där de slutade fyra, och de satte också personligt rekord i samtliga starter.

Resan mot världstoppen inleddes på Vällingby ridskola.

Där red Therese under många år, och det var där hennes intresse för dressyr väcktes.

Men som tonåring hade hon inga drömmar om att rida i landslaget. Det kändes stort och avlägset för en ryttare som aldrig hade haft en egen häst. Däremot drömde hon om att få jobba med hästar på något sätt.

Efter att ha jobbat som hästskötare hemma i Sverige flyttade hon som 20-åring till Tyskland där hon jobbade i flera olika stall först som hästskötare och sedan som beridare.

De erfarenheterna öppnade möjligheterna för en anställning hos det stora tyska dressyrstallet Lodbergen.

Det var också där som hennes och hästen Dantes vägar korsades. 

Tillsammans har de sedan den dagen för snart sju år sedan, med stöd av Thereses arbetsgivare som har gett henne klartecken att fortsätta tävla hingsten, fortsatt att utvecklas.

Efter succén i EM var Therese och Dante förra sommaren med i det svenska VM-laget som bara var en hårsmån från att ta ett VM-brons.

– Sedan det där första EM:et har både jag och Dante utvecklats. Det har inte gått spikrakt, det gör sällan det när man är i en utvecklingsprocess, men när vi ibland tagit ett steg bakåt har vi snabbt vänt på det och tagit två steg framåt, säger Therese.

– Under de två senaste åren har vi båda byggt upp vår styrka. I Dantes fall har det kanske främst varit kroppsligt medan det i mitt fall har varit mentalt. Nu har jag ridit två mästerskap och vet hur jag ska hantera de situationer som dyker upp. Jag känner mig mer hemma och bekväm när jag kommer in på banan.

I det svenska EM-laget ingår förutom Therese Nilshagen även Patrik Kittel, Antonia Ramel och Juliette Ramel, och på förhand är laget en medaljkandidat.

Efter lagtävlingen går de 30 bästa individuellt vidare till den första individuella tävlingen.

Guide: Allt du behöver veta om ryttar-EM