Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/medaljstriden-avgors-pa-hog-hojd-da-kan-det-bli-fler-bom/

Sport

Medaljstriden avgörs på hög höjd – då kan det bli fler bom

Hanna Öberg i den tuffa backen upp mot skjutvallen i Antholz, Italien. VM avgörs på över 1.600 meters höjd. Det kan påverka skyttet.
Hanna Öberg i den tuffa backen upp mot skjutvallen i Antholz, Italien. VM avgörs på över 1.600 meters höjd. Det kan påverka skyttet. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

ANTHOLZ. Striden om medaljerna avgörs 1.600 meter över havet. 

Då lär det bli fler bom än vanligt på skjutvallen. 

Den höga höjden i italienska Antholz gör årets skidskytte-VM – som inleds på torsdagen – extra tufft.

– Ibland måste man kanske ta ett extra andetag, säger svenska stjärnan Hanna Öberg.

För två år sedan kom Hanna Öberg till OS i Pyeongchang som en doldis.

Hon åkte därifrån med guld och silver – och följde upp succén med guld, silver och brons i fjolårets hemma-VM i Östersund.

När det återigen är dags för mästerskap har den svenska 24-åringen kommit till italienska Sydtyrolen som en av skidskyttecirkusens allra största stjärnor. Hon är regerande OS- och VM-etta i paradgrenen distans, hon ligger trea i totala världscupen – och hon tog hem den allra sista världscuptävlingen före VM, där masstartssegern i slovenska Pokljuka innebar fjärde raka pallplatsen efter nyår. 

Det är dagen före VM-premiären i Antholz när DN träffar Öberg på landslagets alphotell, dryga milen från Südtirol Arena där skidskyttefesten drar igång på torsdagen.

Hanna Öberg – som kör andra sträckan i en mixedstafett med Linn Persson, Jesper Nelin och Sebastian Samuelsson – har precis svalt frukosten när hon tar sig an intervjuer på löpande band. Hon poserar för fotografer i ett frostigt men snöfattigt landskap, och summerar sedan sina VM-chanser.

I vinter, liksom förra vintern, har hon stått på pallen i alla individuella discipliner.

– Det finns absolut möjligheter i alla lopp, säger hon.

– Det är det som jag har som inställning inför mästerskapet.

”Ju fler dagar jag har varit här desto bättre har det blivit”, säger Hanna Öberg om acklimatiseringen till hög höjd.
”Ju fler dagar jag har varit här desto bättre har det blivit”, säger Hanna Öberg om acklimatiseringen till hög höjd. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Under de sista tävlingarna inför VM har hon visat upp trygghet i både åkning och skytte. Att Hanna Öberg är i Italien för att slåss om medaljer råder inget tvivel om. Men på skidskyttestadion mellan bergstopparna krävs – kanske – än mer fokus än vanligt. 

De svenska VM-stjärnorna är vana att hantera hårda och oberäkneliga vindar, som i Pyeongchang 2018 eller hemma i Östersund.

I Antholz kan utmaningen bli en annan: 

Höjden.

VM-banornas lägsta punkt ligger 1.625 meter över havet, enligt arrangörerna. Den högsta på 1.673.

– Skjutbanan här är väldigt svår, säger svenska skyttetränaren Johan Hagström.

– Dels är det uppförsbacke in till vallen. Dels ligger den ju på hög höjd, man flåsar mer och har en högre puls. Pulsen kommer inte att gå ner på samma sätt som när man tävlar på låg höjd. Det gör att åkarna kommer att vara extremt belastade när de ska börja skjuta. 

Han fortsätter:

– Jag tror att man överlag på VM kommer att se fler bom än i andra tävlingar.

Med tanke på höjden, är det just skyttet som blir det mest kritiska momentet?

– Ja. Höjden påverkar ju fysiskt. Åkarna kommer vara så himla mycket mer ansträngda än normalt och ansträngningen kommer inte gå ner under skyttet, förklarar skyttetränaren.

– Man kommer vara lika ansträngd när man kommer in till skyttet som när man åker därifrån. 

Svenska herrstjärnan Sebastian Samuelsson håller med.

– Jag tror att man måste vara lite extra skärpt i skjutmomentet, verkligen göra bra skott. Pulsen kommer att slå mer än vad den gör i Östersund, säger han.

– Sedan är det också viktigt att tänka lite kring åkningen i öppningsfasen, att man inte är för galen – för då kommer man få sota för det. 

Sebastian Samuelsson kör sista sträckan i torsdagens VM-premiär. ”Pulsen kommer att slå mer än vad den gör i Östersund”, säger han om skytteutmaningen i Antholz.
Sebastian Samuelsson kör sista sträckan i torsdagens VM-premiär. ”Pulsen kommer att slå mer än vad den gör i Östersund”, säger han om skytteutmaningen i Antholz. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Samtidigt som VM 2020 blir en utmaning i sig är det även en viktig förberedelse för något ännu större.

Om två år avgörs OS i Peking på ungefär samma höjd – eller till och med något högre, över 1.700 meter över havet. De båda mästerskapen har fått de svenska skidskyttarna att på ett helt annat sätt än tidigare lägga in höghöjdsträning på schemat.

I somras var landslaget tre veckor i franska Font Romeu (1.800 meter över havet). Inför VM har man den senaste veckan legat på förläger i italienska Ridnaun (1.300 meter över havet).

– OS finns ju i bakhuvudet, så det kommer bli mer höghöjdsfokus de kommande åren, säger Hanna Öberg.

Inför VM-premiären är hon dock inte alltför orolig med tanke på höjden. Visserligen har ingen av karriärens tio individuella pallplatser kommit i just Antholz. Och visserligen kan höjden göra att hon av belastningsskäl avstår singelmixedstafetten nästa vecka. Men:

– Det är något som man vänjer sig vid, med acklimatiseringen, säger Öberg apropå hur den höga höjden påverkar skyttet.

– Men visst, ibland måste man kanske ta ett extra andetag.

Hur påverkas du generellt av hög höjd?

– Jag märker det mest i början men sedan blir det bättre och bättre för varje dag. Så jag har ganska goda erfarenheter av höjd.

– Vi har ju tävlat här tidigare men då har vi aldrig haft chansen att vara acklimatiserade. Men ju fler dagar jag har varit här desto bättre har det blivit. Och nu kommer jag ju från en helt annan typ av förberedelser. 

Läs mer: 

Allt inför skidskytte-VM 2020 – stor guide