Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

”Mellberg tog med sig vinnarskallen hit till BP”

Lagkapten Gustav Sandberg Magnusson.
Lagkapten Gustav Sandberg Magnusson. Foto: Magnus Hallgren

Brommapojkarna har lämnat fotbollens bakgård. På söndag väntar kvartsfinal i Svenska cupen mot Elfsborg.

– Vi kan möta vilket lag som helst, från vilken division som helst och vi ska alltid vara det lag som jobbar hårdast, förklarar lagkaptenen Gustav Sandberg Magnusson.

Efter en säsong i division 1 Norra är Brommapojkarna tillbaka i superettan och klubben har som långsiktigt mål att ta sig tillbaka till allsvenskan.

Det är hårt jobb som gäller och i det avseendet är 25-åriga Gustav Sandberg Magnusson, barnbarn till Knivsta-Sandberg, ett föredöme.

– Det hoppas och tror jag. Men vi har fått hela laget att arbeta hårdare, verkligen. Det är en sådan sak alla kan ta till sig, utan det tror inte jag att vi skulle vunnit serien förra året.

Det är andra säsongen som Olof Mellberg tränar Brommapojkarna. Den före detta landslagsbacken har en sällsynt vinnarskalle och det gillar spelarna.

– Han har tagit med sig vinnarskallen hit. Det smittar av sig och det hettar till på träningar. Vi har blivit ett vinnarlag.

Foto: Magnus Hallgren


Mellbergs temperament och uppträdande har tvingat domare att skicka upp honom på läktaren.

– Men det är inget som påverkar oss spelare. Jag har inte tänkt på om det är positivt eller negativt, det kan vara små detaljer som avgör om han blir uppvisad eller inte, det kan bero på vilket humör domaren är på, menar Sandberg Magnusson.

När Olof Mellberg var aktiv gillade han tävlingsmomentet men han tyckte inte om att prata fotboll, hans intresse för sporten var inte särskilt stort.

– Man kan absolut snacka fotboll med Olof, han har massor av roliga historier att berätta om sin spelarkarriär, det är kul att höra om alla stora spelare han spelat med.

Som kapten spelar Gustav Sandberg Magnusson centralt på mittfältet.

– Vi skiftar lite men ofta har jag kört lite mer defensivt. Men det som gäller hela laget är oavsett vem som spelar så vet man vad som krävs, det är väldigt tydligt.

Brommapojkarna har inte bara rullat runt boll i backlinjen, laget har sakta men säkert flyttat fram positionerna och lyckades bra med målskyttet i gruppspelet i cupen.

– Vi har samma tränare, vi har stommen kvar, vi har fått några bra spelare och kunnat bygga vidare på vårt spel från fjolåret. Vi har samma spelsätt som tidigare och kommer att förbättra det ännu mer, säger Sandberg Magnusson.

– Vi har spelat bra och fört alla matcher, Djurgården hade början av andra halvlek annars är det vi som dominerat.

Brommapojkarna åkte ur allsvenskan 2014 och året efter åkte laget ur superettan och tvingades ned i division 1.

– Det var kul att få vinna matcher igen. På två år i allsvenskan och superettan vann vi sju av 60 matcher, förra året förlorade vi bara en match. Det är klart att vi vill spela elitfotboll men det här var ett sätt att få tillbaka självförtroendet.

I sista omgången ställdes BP mot Vasalund. Båda lagen hade 60 poäng och matchen var helt avgörande för vilket lag som skulle ta steget upp i superettan.

– I vanliga fall ska man vara kvalificerad att gå upp om man har 60 poäng.

BP vann hemma på Grimsta med 3-0.

– Det var superkul att få spela en avgörande match. Det är klart att BP ska vara i superettan eller allsvenskan.

Sandberg Magnusson, som debuterade i A-laget mot Kalmar 2009, har tidigare haft Kim Bergstrand, Robert Björknesjö, Stefan Billborn och Magni Fannberg som tränare.

– Det är mycket i det taktiska med Mellberg som man inte har tänkt på, det är mycket taktik och analys av motståndarna, välscoutat kan man säga.

På söndag spelar BP kvartsfinal i Svenska cupen mot Elfsborg på Borås arena.

– De har en bra matta, där har jag spelat många gånger. När vi mötte Elfsborg i allsvenskan senast vann vi hemma men förlorade borta. De ligger nog lite på plussidan totalt sett men det får vi ta igen nu. Vi satsar på att gå vidare, det är inget snack om.