Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 17:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/melodifestivalen-spelar-viktig-roll-i-abytjuredas-resa-mot-elitserien/

Sport

Melodifestivalen spelar viktig roll i Åby/Tjuredas resa mot elitserien

Ulf Einarsson har ett förflutet som spelare i Vetlanda, BolticGöta, Dynamo Kazan och Hammarby. Nu är 37-åringen på väg att vara med om att spela upp lilla Åby/Tjureda i elitserien. Foto: Krister Andersson/Bildbyrån

På lördag kan lilla Åby/Tjureda från Småland ta klivet upp i bandyns elitserie.

Tacka Melodifestivalen för det. Det är idealister från föreningen som byggt scenen i Malmö.

– Vi är ett järngäng som drar in pengar, säger Owe Svensson, ordförande i Åby/Tjureda, Sveriges troligen rikaste bandyklubb. 

Nils Palmgren
Rätta artikel

Ledare som Owe Svensson finns det nog inte många kvar av i det svenska föreningslivet. Han valdes till ordförande i Åby/Tjureda IF som 22-åring, och han är det fortfarande som 75-åring, 53 år senare.

– Jag är uppväxt i föreningen och har jobbat i den i hela mitt liv. Jag tycker föreningslivet alltid varit roligt, det ger så mycket och att vara ideell ledare är oerhört stimulerande, förklarar Owe Svensson sitt långa engagemang.

Själv spelade han i A-laget ett tjugotal år. Som ledare har han sett till att klubben i dag är välmående ekonomiskt med sex miljoner kronor på banken och med fasta tillgångar i form av konstisbana, klubblokaler och maskiner till ett värde av fem miljoner.

Det är siffror som är som ljuv musik denna vinter när hela sporten bandy verkar ha hamnat i en svår ekonomisk kris och storkubb efter storklubb tvingats säga upp dyra spelarkontrakt.

Owe Svensson har svårt att förstå att det kan ha blivit så.

– Man kan inte betala ut mer än man får in. Så enkelt tycker jag nog det borde vara. Vi har ekonomin under kontroll och det är inte svårare att vara ordförande i en förening än att ha hand om sin egen plånbok, säger han som en självklarhet.

Varför tror du det blivit så här?

– Man gör väl en budget som inte är realistisk och sedan snurrar ekorrhjulet på och så försöker man på papper göra en ny budget och då blir det ännu sämre.

– Så kan man inte jobba. Verkligheten kommer i kapp en, säger Owe Svensson.

På lördag möter Åby/Tjureda IFK Kungälv på bortaplan. Samtidigt möter storsatsande serietvåan AIK Katrineholm på hemmaplan.

Inför matcherna leder Åby/Tjureda serien, tre poäng före AIK. Skulle Åby/Tjureda vinna och AIK förlora så skiljer fem poäng mellan lagen med bara två matcher kvar och eftersom seger i bandyallsvenskan ger två poäng, så skulle det skilja fem poäng och Åby Tjureda vara klara för elitserien.

Men på det örat vill inte Owe Svensson lyssna.

– Tittar man så så kan allt hända. Men det kan ju hända att vi förlorar alla tre matcherna. Så man får vara försiktig. Det är spännande förstås, men jag tar inte ut en seger i förskott.

Owe Swensson har varit ordförande i bandyklubben Åby/Tjureda i 53 år. Foto: Privat

Kampen mellan Åby/Tjureda och AIK om seriesegern i bandyallsvenskan är som kampen mellan två världar. Den hårt stretande landsbygden mot den flashiga storstaden. Laget som till nästan hundra procent består av unga egna produkter, mot det storsatsande laget som har världsmästare som tränare och målvakt.

22-åriga Filip Bringe representerar det förstnämnda. Som 15-åring lämnade han Åby/Tjureda för elitserielaget Vetlanda. Förra året återvände han till moderklubben.

– Jag kände att jag inte tog någon plats i Vetlanda i elitserien och när Åby gick upp förra året ville jag vara med på den resan och hjälpa till, säger Filip Bringe.

Och hjälpt till har han gjort. Den 22-årige anfallaren har gjort 45 mål hittills i år, tre av dem när man slog AIK hemma på konstisen i Åby med 8–4 inför nästan 800 åskådare.

Nytt publikrekord.

– Det var riktigt kul. Det var stort och häftigt.

Det är bara tre matcher kvar, vad säger du om läget?

– Jag vet inte vad man ska säga. Det är rätt sjukt faktiskt, det är ingen som har trott det här. Det känns som vi har chockat många, säger Filip Bringe och tillägger:

– Det är lite svårt att ta in det ordentligt.

När han ska förklara årets framgångar handlar det mycket om ”gemenskap” och ”trygghet”.

– Det är många som är från Åby så det är en väldigt tät grupp. Alla kommer ihop och det är ingen som är utanför, utan vi är verkligen ett lag.

Men så är det något annat också, framhåller Filip Bringe.

– Det finns så många som brinner för klubben. Det finns så många eldsjälar som jobbar och sliter hårt hela tiden. 

Filip Bringe är Åby/Tjuredas målkung. Hittills den här säsongen har det blivit 45 mål på 19 matcher. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Och det är här Melodifestivalen i Malmö nu på lördag kommer in i bilden. 

– Vi är ett järngäng som drar in pengar till föreningen, förklarar Owe Svensson och berättar att samma dag som bandylaget spelade ett viktigt derby borta mot Nässjö (seger med 8–2, Filip Bringe gjorde fyra mål) var 25 man från Åby/Tjureda nere i Malmö och byggde scenen för Melodifestivalen.

– På lördag åker jag ner till Malmö med 53 stycken och river scen och ljud och ljus och så. Vi åtar oss en massa jobb. Jag har ett järngäng som kan jobba dagtid och sedan har jag andra som jobbar helger och kvällar, förklarar Owe Svensson och fortsätter:

– Vi gör ett antal sådana här jobb om året, i först hand runt Växjö. Om 14 dagar är det Joe Labero, men jag tror jag gjort 19 melodifestivaler nu. 

Jobbar alla ideellt eller får de betalt?

– Alla jobbar ideellt. Ingen får någon ersättning.

Är alla pensionärer, eller?

– Man kan säga att vi är pensionärer allihop. Unga pensionärer, säger den 75-årige ordföranden och skrattar.

Och pengarna ni får, går de direkt till föreningen?

– Ja visst gör de det. Vi äger ju alla anläggningarna själva och det gör att vi måste dra in pengar till dem också. Så pengarna går ju inte bara till idrotten.

Andreas Johnsson uppträder på den scen i Malmö som ideella krafter från bandyklubben Åby/Tjureda varit med och byggt. Foto: Johan Nilsson/TT

Får spelarna i laget betalt?

– Alla har ersättning i laget. Det måste de ha när de spelar i de två högsta serierna. 

Går det att leva på pengarna?

– Nej, nej, absolut inte, säger Filip Bringe. Jag jobbar hundra procent på ett lager. Alla i laget jobbar hundra procent.

Hur orkar man träna på kvällarna efter jobbet?

– Ja, det är en bra fråga. Man gör det bara, det är så kul. Man gör det inte för pengarna, då har man valt fel sport, säger skyttekungen och skrattar.

Det fantastiska är att i bygden runt Åby bor det runt 500 personer. Men Åby/Tjureda IF har 1.200 medlemmar.

Hur förklarar man det?

– Det här är norra delen av Växjö kommun och vi har väl ett bra rykte och har jobbat seriöst under många, många år. Vi har bra anläggningar och bra verksamheter, säger Owe Svensson som vill tona ner sin egen roll lite.

– Alla i föreningen och runt omkring är delaktiga och ska känna sig som en del av den här framgången. Men det måste alltid finnas en spindel i nätet som håller ihop det hela, och det har väl jag gjort under ett antal år, säger Owe Svensson.

Efter 53 år är det bara tre matcher kvar, sedan kan det omöjliga vara möjligt.

Kommer klubben förändras om ni går upp i elitserien?

– Jag hoppas vi kan behålla den här stilen i vår förening. Det är en förutsättning, för man kan inte snurra iväg med ekonomin, då går det åt helsike.

Läs mer: ”Bandyn är sjuk och någon måste peta in medicinen”