Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Mentala rådgivaren: "Märkte att Stina var jättebalanserad"

Other: Odd Andersson/TT

Rune Gustafsson, Stina Nilssons mentala rådgivare, visste redan för ett par veckor sedan att 24-åringen skulle kunna vinna OS-guldet.

– Jag märkte i tonläge och i ordval att här har vi en jättebalanserad Stina Nilsson, säger Rune Gustafsson som följde guldloppet på tv.

Envis, nyfiken, noggrann och med en sällsynt stark integritet.

Så beskriver den mentala coachen Rune Gustafsson sin adept Stina Nilsson. De har arbetat tillsammans i över tio år, alltså sedan Stina Nilsson var i tidiga tonåren.

– Det är många som reagerar på det. Varför från så tidig ålder? Ja, föräldrarna upplevde att de hade en dotter som stack ut lite i sin envishet och ville väldigt mycket. Det var nog det, säger en mycket glad Rune Gustafsson på telefon.

När han såg hur Stina Nilsson vann kvalet så visste han att det här var dagen då hennes konkurrenter måste vara otroligt bra för att kunna slå henne.

– Hennes genomförande av åken var väldigt tydligt. Jag var nog väldigt övertygad, men nu är det här idrott på högsta nivå så saker och ting kan ju ske som man inte kan påverka, säger Rune Gustafsson.

Vad säger du om hennes prestation?

– Det är helt enastående att hon orkar med den här pressen som byggts upp, dels från henne själv naturligtvis, men även pressen som kommer utifrån. 

– Det handlar ju om att hela tiden kunna vara fokuserad på sitt uppdrag. Det är det vi jobbat med och hon är ju oerhört målmedveten i allt hon gör.

– I all träning, oavsett om det är fysträning, mental träning eller material, så är hon oerhört noggrann och lämnar ingenting åt slumpen, säger Rune Gustafsson och fortsätter beskriva sin adept.

– Hon är nyfiken och vänder och vrider på allting. Det är ett utvecklande tillstånd tycker jag. Sedan har hon en integritet som är väldigt tydlig. Hon släpper inte gärna in omgivningen på sig. Det kan vara både en fördel och en nackdel. 

Men det är ett sätt som hon utvecklat, medvetet eller omedvetet, hon vill göra sitt och gå sin egen väg. Hon är inte så oerhört lätt att styra och leda och påverka, utan hon ska känna att allt kommer inifrån henne själv helt enkelt, säger Rune Gustafsson.

Han erkänner också att de haft sina små strider.

– Hon kan ta råd, men då ska de vara väldigt väl övervägda, så hon kan förstå vitsen med dem. Så i vissa lägen har vi haft våra matcher om saker och ting, men det är ju det som är utvecklande.

Det här är det andra OS-guldet någon av Rune Gustafssons adepter vinner. I Rio de Janeiro vann Jenny Rissved OS-guld i mountainbike och då var Gustafsson på plats.

Men Rune Gustafsson blir självklart rörd och påverkad av sprintguldet.

– Det här är en fantastisk seger för Stina som jag vet har haft det här på önskelistan. Jag blir självklart påverkad av det här.

De har haft kontakt via Facetime eller Skype i stort sett varenda dag, sedan Stina Nilsson gav sig iväg mot OS. De har en stående tid varje dag då hon kan ringa honom.

– Vi har nyttjat den tiden. Det har mer varit en avstämning, hur hon upplever situationen just nu, om hon är pigg, sliten, eller om hon känner att hon är på rätt väg.

– Så det har ju inte varit långa samtal, säger Rune Gustafsson. 

Anledningen till det är att Stina Nilsson i alla samtal visat att hon mått bra. Att fokuseringen var den rätta och formen god.

Därför visste Rune Gustafsson redan när skidlandslaget landade i Japan för ett par veckor sedan för förlägret inför OS, att guldchansen var god.

– Jag märkte i tonläge och i ordval att här har vi en jättebalanserad Stina Nilsson.

Men jag kan ju inte säga att jag redan då visste att hon skulle vinna, för det går inte att göra. Men hon gav sig själv en fair chans, säger Rune Gustafsson.

Sedan måste vi avsluta samtalet. Rune Gustafsson väntade ett guldsamtal från Sydkorea.

- Alltid, var hon än är i världen brukar hon ringa en halvtimme efter målgång. Med allt som händer på ett OS, så kanske det kommer att ta lite längre tid.

– Men hon kommer att ringa, säger en mycket glad Rune Gustafsson.

 

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.