Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 19:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/meraf-bahta-tillbaka-som-vinnare/

Sport

Meraf Bahta tillbaka som vinnare

Meraf Bahta passerar mållinjen. Foto: Jonas Lindkvist

KARLSTAD. Meraf Bahta är tillbaka på tävlingsarenan. Efter ett års avstängning blev Bahta svensk mästare på 5.000 meter, men hon klarade inte kvalgränsen till VM.

– Jag vill inte prata om det som varit, bara lägga det bakom mig och tänka på framtiden, sade Bahta.

Efter ett år av dystra besked kunde Meraf Bahta le igen. Efter ett års avstängning var hon lycklig över att få tävla igen och över ännu ett SM-guld.

Hon lyckades inte kvala in till VM i Doha, men det var heller inte ambitionen i comebackloppet.

– Jag tänker inte så mycket på VM. Det blir i så fall något extra. Det är OS nästa år som är det stora målet, sade Bahta.

Förra sommaren stod det klart att hon fått sin tredje prickning i den vistelserapportering som världens främsta friidrottare måste sköta. Efter flera turer i Riksidrottsförbundets dopingkommission och dopingnämnd blev hon avstängd i ett år. Det finns fortfarande planer på att överklaga domen.

Under året har Bahta valt att inte framträda i medierna och på frågan hur det senaste året varit svarade hon undvikande.

– Jag vill inte prata om det, bara lägga det bakom mig och tänka på framtiden, sade 30-åringen när hon mötte pressen efter loppet.

Så tillade hon.

– Jag mår bra.

Det var den tidigare europamästarinnans första tävling sedan Diamond League i Zürich i fjol. Bahta kom till Karlstad efter att ha tränat på hög höjd i St Moritz i Schweiz. Iförd sitt randiga linne tog Hällelöparen täten i loppet, men det stod tidigt klart att tempot inte var tillräckligt högt för hon skulle vara i närheten av att nå kvaltiden på 15.22,00.

Till slut avgjorde hon en spurtstrid mot klubbkamraten Samrawit Mengsteab och kom i mål på 15.56,70. Hennes personliga rekord är på 14.49,95.

– Det var kul. Det var ett bra lopp att starta med. Jag hade vanliga skor och tänkte inte så mycket på tiden. Det var roligt att bara springa, sade hon.

Bahta meddelade att hon nu riktar in sig på tisdagens gala i Zagreb, där hon ska springa 1 500 meter. Då tänker hon ta spikskorna på sig, vilket indikerar att hon vill göra en bra tid.

– Jag känner mig stark i kroppen, sade Bahta.

Det gör också VM-klare Kim Amb, som fortsätter att imponera. Det blev SM-guld och personligt rekord för andra helgen i rad. Redan i lördagens kvaltävling slog Amb till med sitt näst längsta kast i karriären när han nådde 85,07. I finalens fjärde omgång fick han trots regntunga skyar över Tingvalla till sitt första 86-meterskast i karriären och det mätte 86,03.

Amb tror att det kan finns ytterligare någon meter att hämta eftersom han kast ligger klart till höger om centrum i kastsektorn.

– Jag är lite för het på gröten. Kan jag vänta kvar någon hundradels sekund till i utkastet kommer spjutet att gå mer i mitten och då blir det längre, förklarade han.

Amb förklarade att han ville göra SM-tävlingen så VM-lik som möjligt och att det var därför han försökte kasta långt redan i kvalet som även i Doha ligger dagen före finalen. Nu ser han fram mot VM.

– Det ska bli oerhört kul. Jag har aldrig känt att jag gett mig själv en ärlig chans i ett mästerskap. Tyvärr är spjut en skadebenägen gren, men nu har jag fått vara frisk hela säsongen och det är därför som jag kastar så bra just nu, sade Amb.

Thobias Montler vann längdhoppet på 8,01 i en tävling där Michel Tornéus i sitt sista framträdande sånär hoppat till sig en bronsmedalj, men fick se sig snuvad i sista hoppet av Andreas Carlsson.

Både Irene Ekelund och Henrik Larsson fullbordade sina dubblar genom att vinna 200 meter.

I lördags tog 14-årige Melwin Lycke Holm SM-brons i höjdhopp. På söndagen var det dags för en annan stor talang att kliva upp på prispallen. 15-åriga Moa Granat från Vallentuna FK tog silver på 400 meter häck.

Liksom Melwin Lycke Holm har hon att brås på. Pappa heter Marko och blev svensk mästare både på 400 både med och utan häckar. Mamma Madeleine höll också hög klass på 400 häck.

– Mamma har fortfarande bättre pers än jag, sade Granat, som liksom i kvalet sprang under 60 sekunder och bara hade Mölndals Hanna Palmqvist före sig.