Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 16:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/mffs-hedersordforande-bengt-madsen-ar-dod/

SPORT

MFF:s hedersordförande Bengt Madsen är död: ”Stark kraft för svensk fotboll”

Bengt Madsen när Malmö FF vunnit SM-guld 2004. Arkivbild.
Bengt Madsen när Malmö FF vunnit SM-guld 2004. Arkivbild. Foto: Drago Prvulovic/TT

Hedersordföranden och Malmö FF-legendaren Bengt Madsen har avlidit efter en tids kamp mot cancer.

Hans största stund med klubben var SM-guldet 2004.

– En oerhört stark kraft för svensk fotboll, säger sportchefen Daniel Andersson.

TT Text

Bengt Madsen, ordförande för Malmö FF 1999–2010, avled natten till måndag efter en tids sjukdom. Han blev 79 år gammal.

– Jag besökte honom för ungefär två veckor sedan och Bengt hade varit sjuk sedan ungefär ett år tillbaka. Även om man är förberedd är man ju inte riktigt det. Det är en tråkig och trist dag. Vi känner en stor saknad och sorg att Bengt inte är med oss längre. Han lämnar ett stort tomrum efter sig, säger Malmö FF:s ordförande Anders Pålsson till TT.

Madsen började i Malmö FF:s bordtennissektion och satt 30 år i huvudstyrelsen i klubben. Han blev föreningens ordförande 1999, samma år åkte laget ner i superettan.

– Som hedersordförande var han ofta med på våra styrelsemöten och han var väldigt intresserad av att följa MFF in i det sista. Vi pratade om hur vi skulle klara guldstriden och spelet i Champions League samtidigt. Han var väldigt intresserad och passionerad över MFF, säger Pålsson.

Madsen tog över 1999 efter Hans Cavalli-Björkman (ordförande 1975–1999), som gick bort i augusti, 92 år gammal. På fotbollsplanen var SM-guldet 2004 Madsens största framgång i egenskap av MFF-ordförande.

– Han hade en väldig stor del i SM-guldet 2004 och det var guldet han fick vara med om som ordförande. Jag tror att det betydde väldigt mycket för honom, säger Pålsson.

Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson sörjer Madsens bortgång.

– Det är oerhört ledsamt och tråkigt. Det var ett tungt besked. Bengt har varit i Malmö FF och följt MFF så länge jag kan minnas, säger Andersson, som var med och tog SM-guldet 2004 som spelare, till TT.

Under hans tid som ordförande byggdes fotbollsarenan Swedbank stadion, numera Eleda stadion.

– Bengt var den största kraften till att den nya stadion kom till. Han var väldigt visionär och modig i sina beslut, och viljestark, säger Pålsson.

– Han var en oerhört stark och bra ledare samtidigt som han var en varm och omtänksam person, säger Andersson.

MFF åkte ur allsvenskan 1999, men sejouren i superettan blev endast ettårig. 2001 var klubben tillbaka i landets högsta serie.

– Bengt hade en väldig stor del i att MFF snabbt tog sig tillbaka till allsvenskan efter bara ett år. Han var en av skaparna till MFF-nätverket med alla våra sponsorer och det lever kvar än i dag, säger Pålsson.

Madsen hade även andra uppdrag. Han var överledare i fotbollslandslaget, vice ordförande i Svenska fotbollförbundet i 14 år och ordförande i Svensk elitfotboll (Sef) i sexton år.

– När man spelade i landslaget var han med där som ledare. Bengt var en oerhört stark kraft för svensk fotboll – både som människa men också som ledare, säger Daniel Andersson, som gjorde 74 A-landskamper under åren 1997–2009.

Efter 2010 tog Håkan Jeppsson, som gick bort i december 2018, över som ordförande i klubben och Bengt Madsen utnämndes till hedersordförande.

– I samband med matchen på lördag hemma mot BK Häcken ska vi hedra minnet av Bengt Madsen, säger MFF-ordförande Anders Pålsson.

Ämnen i artikeln

Malmö
Malmö FF
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt