Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 21:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/migrantarbetare-till-dn-har-inte-tid-att-ga-pa-vm-maste-arbeta/

Sport

Migrantarbetare till DN: ”Har inte tid att gå på VM, måste arbeta”

Friidrotts-VM i Doha har inte varit någon publiksuccé. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

DOHA. Halvtomma läktare och hälsofarliga gång- och maratontävlingar. Kritiken mot VM i Qatar är kraftig. Men Internationella friidrottsförbundets ordförande (IAAF) Sebastian Coe går till motattack och opponerar sig mot hur mästerskapet beskrivs.

Vi har vant oss vid att se VM-medaljörer springa sina ärevarv draperade i sitt lands flagga inför läktare fyllda av friidrottsfans. VM i Doha är annorlunda på många sätt, men det dåliga publikintresset och fokuseringen på halvtomma läktare har fått IAAF-basen Sebastian Coe att ryta till mot BBC, som tv-sänder VM i Coes hemland Storbritannien.

– Jag vet folk, vars omdöme jag litar på, som säger att det vore bättre om ett bra lopp eller andra prestationer fick uppmärksamheten. Men publiken är ett enklare ämne att prata om i stället för insiktsfulla grejer runt tävlingarna, sade Coe till BBC och riktade särskild kritik mot Gaby Logan, en av landets mest kända sportpresentatörer, som leder sändningarna från Doha.

Han försvarade också än en gång valet av Qatar.

– Det finns ställen som det kommer att ta längre tid för oss att åka till, men folk måste förstå att det här är deras sport, den har inte bara sina rötter i några få stora europeiska städer, sade Coe.

Även om tävlingarna flutit på bra med en del innovationer och det fortfarande återstår några tävlingsdagar kan ingenting dölja publikfiaskot och den dåliga pr mästerskapet skapat för friidrotten. 

Redan på förhand hade Khalifastadions kapacitet reducerats från 48.000 till runt 20.000 åskådare genom att hela sektioner täckts för. Men läktarna har ändå gapat tomma och bara några få tusen personer har stannat kvar när det varit dags för kvällarnas höjdpunkter, till exempel damernas och herrarnas 100 meters-finaler.

Inte ens initiativet att dela ut gratisbiljetter till ungdomar och migrantarbetare har hjälpt.

– Jag vet att man kan få gratis biljetter och jag är intresserad av sport, men jag har inte tid, jag måste arbeta, säger Shamshudheen, en indisk migrantarbetare som DN träffar i Doha.

Exakt hur stort fiaskot är vet vi inte. Rapportering kring biljettförsäljningen var diffus före mästerskapet och har förblivit så under veckan. Det låter annorlunda nu än när Qatar sökte VM och utlovade fulla läktare och en fantastisk stämning. Den har till stora delar uteblivit eller skapats på konstlad väg. Inför finalen på damernas 200 meter i onsdags dök plötsligt ett gäng skränande fans upp i kurvan vid starten. Det spekuleras i att de bjudits in enbart för att höja stämningen.

Den svenske agenten Daniel Wessfeldt, med lång erfarenhet av friidrottstävlingar, varnade redan före VM för publikfiaskot.

– Det här är rent usla siffror. I London för två år sedan hade vi över 60.000 åskådare och fullt hus många kvällar. Det här är inte bra för friidrotten, säger Wessfeldt, som får medhåll av Denise Lewis, den tidigare sjukamparen, som arbetar för BBC.

– Vårt förbund har svikit oss rejält, säger hon till tv-kanalen.

Sam Kendricks bryt sig inte speciellt mycket om de svaga publiksiffrorna i Doha. Foto: Nariman El-Mofty/AP

Intresset för VM på plats har varit klent, men däremot inte i tv-sofforna. Inte minst SVT visar mycket starka siffror för sina sändningar.

Och det finns aktiva som inte tycker att de dåliga publiksiffrorna är så mycket att bry sig om – till exempel Armand Duplantis överman, amerikanen Sam Kendricks.

– Åker man till en tävling för tävlingens skull eller för att höra folk skrika ditt namn? frågar sig stavhoppmästaren.

Ett uttalande som skapade stora, positiva rubriker i Qatars regimtrogna tidningar.

Läs mer: Publikfiasko hotar VM – unga ska fylla läktarna