Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-12 18:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/mikael-ymer-spelar-om-titeln-varldens-basta-unga-spelare/

Sport

Mikael Ymer spelar om titeln ”världens bästa unga spelare”

Mikael Ymer är med när världens åtta bästa tennisspelare, 21 år eller yngre, möts i ett slutspel i Milano. Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

Mikael Ymer har klättrat över 200 placeringar på världsrankningen i år. På tisdag är han med när världens åtta bästa spelare som är 21 år eller yngre, möts i ett slutspel i Milano.

Det här är generationen som ska ta över på tennistronen.

– Förr eller senare händer det, du börjar vinna matcher, säger den 21-årige svensken, i dag rankad 73:a i världen.

Egentligen hamnade Mikael Ymer precis utanför de åtta som gör upp i Milano. Men fjolårssegraren, världssjuan Stefanos Tsitsipas, väljer att spela Mastersslutspelet i London där världens åtta bästa möts i slutet av året.

Men Mikael Ymer behöver inte skämmas. Han kan se tillbaka på en säsong där han vunnit fyra challengerturneringar, vunnit sin första Grand Slam-match och blivit den förste svenske herrspelaren sedan Robin Söderling att ta sig in på 100-bästalistan.

Hans förre tränare, Davis Cup-kaptenen Johan Hedsberg, är inte överraskad.

– Totalt sett är det grymt. Micke är en klasspelare och det följer en linje från 14 år och uppåt. Det är en linje han haft som junior och som han nu välförtjänt får kliva in i som senior. Jag är superglad för hans skull, säger Johan Hedsberg.

Som junior rankades Mikael Ymer som bäst som världstvåa, men en höftskada höll honom borta från spel under nästan ett helt år och det är först nu han kommit i kapp de spelare han mötte då.

Många av dem ställs han mot nu i Milano, bland andra norrmannen Casper Ruud.

– Det här är killar som han mött som junior och så har Micke kommit lite senare än de andra. Men nu börjar han ju vara där uppe, säger Johan Hedsberg och beskriver 21-åringens utveckling:

– Jag tror det är helheten. Du får vara skadefri, du får ett år på dig där du får växa som människa, fysiskt, socialt och mentalt. Han har blivit äldre och kroppen har hängt med i det här. Det hänger ihop med proffsigheten.

Även Mikael Ymers spel har utvecklats under året. 21-åringen har alltid haft en bra defensiv, men nu spelar han betydligt mer aggressiv tennis.

– Det här är något han velat länge. Jag vet att han har jobbat med det och nu verkar det börja sätta sig. 

Vad betyder hans framgångar för svensk herrtennis?

– Jag tror det betyder mycket. Äntligen en topp hundra, det blir väldigt positiva tongångar, säger Johan Hedsberg.

Att spela slutspelet i Milano är, förutom äran, också lönsamt för spelarna. Att bara vara bland de åtta ger varje spelare 545.000 kronor. Varje vinst belönas med 300.000 kronor och den som vinner turneringen får 2,5 miljoner kronor.

Skulle segraren dessutom vinna alla sina matcher blir segerpremien otroliga fyra miljoner kronor. 

Mikael Ymer möter fransmannen Ugo Humbert i sin första match och är fylld av förväntan och tillförsikt inför matcherna i Milano.

– Jag längtar efter att börja arbeta och bli starkare för att kunna möta toppspelarna. Ju högre upp du kommer på rankningen, desto tuffare motstånd. Så det är något jag måste förbereda mig på, säger han till ATP:s hemsida.