Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 06:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/milano-cortina-stottas-av-italienska-regeringen/

Sport

Milano-Cortina stöttas av italienska regeringen

Milano-Cortinas satsning för vinter-OS 2026 får officiellt stöd från den italienska regeringen med upp till drygt fyra miljarder kronor. Foto: Marco Trovati/AP

Milano-Cortinas satsning för vinter-OS 2026 får officiellt stöd från den italienska regeringen med upp till drygt fyra miljarder kronor. Konkurrenten Stockholm Åre väntar fortfarande på den svenska regeringens garanti.

Rätta artikel

Det har länge varit oklart om den italienska regeringen skulle ställa sig bakom Milano-Cortinas kampanj för att få vinter-OS och Paralympics 2026. Men när Internationella olympiska kommitténs (IOK) utvärderingsgrupp kom för att granska italienarnas anläggningar och kommunikationer levererade landets regering ett välkommet budskap. Idrottsministern Giancarlo Giorgetti meddelade att man kommer att stötta spelen med upp till 415 miljoner euro (drygt 4,3 miljarder kronor).

Vid sidan av att förbinda sig för att garantera yttre säkerhet och andra krav från IOK skjuter regeringen till pengar för infrastrukturprojekt. Enligt Giorgetti räknar regeringen med att det blir en bra affär, då spelen beräknas kunna ge staten inkomster på över sex miljarder kronor. 

Regeringens besked är mycket välkommet för den italienska kampanjen och tolkades allmänt som att Italien seglat upp som favorit i kampen mot Stockholm Åre.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) väntar fortfarande på klartecken från regeringen kring garantin för den yttre säkerheten. Svenskarna bör helst ha ett sådant beslut med sig när man senast på fredag i nästa vecka ska lämna in nya detaljerade uppgifter kring sin kampanj till IOK.

IOK-chefen Christophe Dubi sade i en telefonintervju med DN tidigare i år att flexibilitet är ledordet i denna kampanj och att IOK är berett att vänta på den svenska regeringens beslut – kanske så länge som fram till omröstningen i juni i Lausanne.

SOK fick tillsvidare hålla till godo med stöttning från Lettlands premiärminister Arturs Krisjanis Karins, som i ett brev uttryckte sitt stöd för kampanjen. Det är i Lettland och staden Sigulda som grenarna bob, rodel och skeleton ska avgöras om Sverige får OS.

”Det blir ett unikt tillfälle för oss att visa upp vår förmåga att organisera sportevenemang på högsta nivå, samt att utveckla den nationellt viktiga sportinfrastrukturen. Låt oss tillsammans arbeta för att vinna äran att stå som värd för de olympiska spelen 2026”, skriver Karins.

Johan Esk: Jag vill ha skriftligt på att det här är Sveriges sista OS-ansökan