Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Miljarder i ersättning till landslagsläkarens offer

Larry Nassar.
Larry Nassar. Foto: Rena Laverty /AFP

332 offer för sexuella övergrepp genomförda av det amerikanska gymnastiklandslagets läkare, Larry Nassar, får dela på 500 miljoner dollar (drygt 4,3 miljarder kronor). Det är universitetet Michigan State, där Nassar var anställd och utsatte flickorna och kvinnorna för brotten, som betalar ut skadeståndet.

Efter två dagars förhandlingar mellan universitetets och brottsoffrens jurister nåddes en uppgörelse på onsdagen: 425 miljoner dollar betalas ut till samtliga 332 nuvarande målsäganden, 75 miljoner dollar placeras i en fond ur vilken framtida offer kan ersättas, om det skulle bli aktuellt, meddelar Michigan State University på onsdagen.

Bakgrunden till den kostsamma uppgörelsen för universitet går tillbaka många år i tiden, men kom till allmänhetens kännedom först 2016. Då vände sig gymnasten Rachael Denhollander till tidningen Indianapolis Star och berättade att hon hade utnyttjats sexuellt av Larry Nassar, läkare för USA:s landslagsgymnaster. Vittnesmålet följdes snart av många fler, tills Indianapolis Star kunde publicera avslöjandet som kom att skaka såväl amerikansk gymnastik som Michigan State University (MSU), där Nassar hade sin huvudsakliga anställning.

Nassar har dömts till mellan 40 och 175 års fängelse för flera fall av sexuella övergrepp samt 60 års fängelse för innehav av barnpornografi. 

Redan innan tidningsavslöjandet inledde FBI en utredning mot Nassar, men i och med att förundersökningssekretess rådde kunde läkaren fortsätta begå sina övergrepp. 40 flickor och kvinnor har hävdat att de utsattes även under tiden som FBI-utredningen pågick

Övergreppen ska bland annat ha genomförts under förevändning att han gav de unga kvinnorna medicinsk behandling i Nassars hem och vid en klinik på MSU:s campusområde. 

John Manley, advokat för målsägandesidan, kommenterade nyheten med orden:

– Denna historiska uppgörelse kom till genom tapperheten hos mer än 300 kvinnor och flickor som hade modet att stå upp och att vägra tystas.

Onsdagens uppgörelse gäller endast övergrepp knutna till Nassars roll på MSU, inte de som ska ha begåtts när Nassar företrätt det amerikanska gymnastikförbundet eller USA:s olympiska kommitté, skriver tidningen Detroit Free Press.

Det delstatliga universitetets tillförordnade ordförande John Engler har sagt att kostnaden för miljarduppgörelsen kommer att täckas genom intäkter från terminsavgifter och delstatligt stöd. Samtidigt skriver Detroit Free Press att delstatsförsamlingen sagt nej till att bidra med statligt stöd till MSU i det är fallet.  

Läs också: 

Upp till 175 års fängelse för OS-läkaren 

Landslagsläkaren dömd till 60 års fängelse för barnporr 

Pappa till offer gick till attack mot OS-läkaren i rättssalen 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.