Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-19 11:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/miljonboter-efter-spel-pa-match-med-minderariga/

Sport

Miljonböter efter spel på match med minderåriga

Spelbolaget Hillside, som äger sajten Bet365, bötfälls med en miljon kronor.
Spelbolaget Hillside, som äger sajten Bet365, bötfälls med en miljon kronor. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Spelbolaget Hillside får en miljonbot av Spelinspektionen för att våren 2020 ha tillhandahållit spel på en fotbollsmatch där majoriteten av spelarna var under 18 år, något som inte är tillåtet för bolag licensierade i Sverige.

2019 bötfälldes spelbolaget Hillside, som äger sajten Bet365, med tio miljoner kronor för att ha erbjudit spel på matcher med minderåriga. I samtliga de anmälda fallen – totalt straffades tio spelbolag – handlade det om att bolagen anordnat spel på U17- och U19-matcher i fotboll.

När Spelinspektionen nu på nytt slår ner på bolaget och utfärdar en bot på en miljon kronor rör matchen en seniormatch men där en majoritet, drygt 70 procent, av spelarna var under 18 år.

Träningsmatchen spelades i Borås våren 2020 mellan två lag i en lägre serie. Hillside anför i sitt yttrande att bolaget inte hade anledning att befara att den övervägande delen av deltagarna var under 18 år, och inte heller hade möjlighet att kontrollera förhållandena.

Så fort omständigheterna blev klara ogiltigförklarades alla spel och insatserna returnerades till kunderna. I dialog med Fotbollförbundet beslutade bolaget att inte längre erbjuda spel på lag i de lägre serierna eller på nationella vänskapsmatcher. De båda åtgärderna anser Hillside bör medföra att Spelinspektionen anser överträdelsen vara ursäktlig eller att det som mest stannar vid en anmärkning.

Spelinspektionen finner också att det är förmildrande faktorer att spelet denna gång rör endast en match och att vadhållningen ogiltigförklarades. Men att spelbolaget ändå har en skyldighet att säkerställa spelarnas ålder och kan det inte göras ska något spel inte erbjudas.

Spelinspektionen anser att spelbolagets överträdelse inte är ursäktlig, men inte heller allvarlig. En anmärkning är på sin plats, men bör också medföljas av en sanktionsavgift.

Sanktionsavgiften ska uppgå till lägst 5.000 kronor och högst 10 procent av licenshavarens omsättning för föregående år (enligt Skatteverket 11.172.987.636 kronor).

En allvarlig förseelse hade sålunda kunnat rendera i ett straff på en dryg miljard men Spelinspektionen sätter avgiften till en miljon.

DN skrev om problematiken med vadhållning på matcher med minderåriga i fjol:

Jens Littorin: I krisens fotspår vill spelbolagen locka oss att spela på en träningsmatch mellan två U-lag

Svenska Spel uppmanade klubbar att lämna ut information om träningsmatcher

Vid årsskiftet 2020/2021 blev spel på fotbollens lägre serier olagligt, enligt ett beslut i september i fjol.

Ämnen i artikeln

Borås
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt