Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-28 15:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/miljonklipp-for-hacken-men-nu-kan-stjarnorna-forsvinna/

SPORT

Miljonklipp för Häcken – men nu kan stjärnorna försvinna

Stina Blackstenius tar emot gratulationer efter sitt första mål mot Vålerenga.
Stina Blackstenius tar emot gratulationer efter sitt första mål mot Vålerenga. Foto: Adam Ihse/TT

GÖTEBORG. Häckens damer är klara för gruppspel i Champions League – och de stora pengarna. Det för Hisingsklubben historiska avancemanget är värt minst fyra miljoner kronor, men frågan är hur många av stjärnspelarna som försvinner.

3–1-segern borta i första matchen mot Vålerenga gav Häcken ett perfekt utgångsläge. Och det var ingen större diskussion i returen. Segersiffrorna skrevs till 3–2 efter två mål av Stina Blackstenius och ett av Johanna Rytting Kaneryd.

– Fantastiskt kul att få komma ut i Europa och mäta oss med de bästa lagen, sade Blackstenius.

Segern innebär att fjolårets svenska mästare, då under namnet Kopparbergs/Göteborg, har spelat in fyra miljoner till Häcken. Det är vad vart och ett av de 16 lag får som kvalificerat sig för gruppspelet, som avgörs oktober-december. Till det kommer miljonen som laget fick för kvalspelet.

Men frågan är vilken slagstyrka Häcken kommer att ha i gruppspelet. Stina Blackstenius, mittfältaren Julia Zigiotti Olme och backen Emma Kullberg har kontrakt som går ut redan i november.

Blackstenius, som gjorde fem mål i OS-turneringen och är på storklubbarnas radar, lämnade ett positivt besked.

– Klart att man vill spela alla sex matcherna i gruppspelet, sade hon och öppnade för möjligheten att förlänga sitt kontrakt med en månad.

Filippa Angeldahl försvann till Manchester City redan efter ha gjort två mål i första mötet med Vålerenga. Men luckan efter landslagsmittfältaren täpptes till väl i returen av Julia Karlenäs, som var nära att ge Häcken ledningen direkt.

Vålrerenga var inte ofarligt och Olaug Tvedten prövade först Jennifer Falk i hemmamålet med ett tungt skott innan hon prickade insidan av stolpen med en lika mäktig träff. Men så höjde Häcken och Stina Blackstenius tempot. Skyttedrottningen fick tre chanser inom loppet av några minuter och på den sista nickade hon in en högerhörna från Lotta Ökvist.

I början av andra halvlek ökade hon på ledningen när hon rundade målvakten och tryckte in bollen ur dålig vinkel.

Sedan spelade det ingen roll att Häcken blev lite bekvämt och tillät norskorna att reducera med ett snyggt volleymål genom Synne Jensen. Johanna Rytting Kaneryd tryckte in 3–1 i kalabaliken framför målet och så kunde Getingfansen jubla trots att gästerna reducera i slutminuterna genom Katherince Stengel.

Tränaren Mats Gren var inte helt nöjd med spelet, men förstås med avancemanget.

– Det är viktigt för Sverige att vi har minst ett lag i Champions League och det är klart att det här är bra pengar för oss i BK Häcken, sade Gren och betonade att det kommer att bli viktigt att behålla sina nyckelspelare.

Han minns fjolåret när halva det lag som blev svenska mästare med Kopparberg/Göteborg försvann inför Champions Leaguematcherna mot Manchester City.

– Det där vill man inte ha igen. Jag hoppas verkligen att de här spelarna vill spela alla de här sex matcherna, sade Gren, som menar att lottningen den 13 september kommer att bli avgörande för Häckens chanser.

– Det är tufft motstånd, men vi har inte mycket att förlora. Vi kommer att sälja oss dyrt, sade Gren.

Häcken har valt rätt tillfälle för Hisingsklubbens historiska avancemang. Till den här säsongen meddelade Uefa att formatet i damernas Champions League ska ändras och att prispengarna ska ökas kraftigt, från 24 till 250 miljoner, vilket blivit möjligt tack vare en centralisering av sponsorer och medierättigheter.

Bara gruppspelsplatsen är värd fyra gånger så mycket som i fjolårets turnering.

Det är fortfarande långt kvar till herrarnas nivå. När Malmö FF nyligen gick till gruppspel säkrade klubben minst 160 miljoner i prispengar från Uefa. En seger i gruppspelet ger 28 miljoner, nästan dubbel så mycket som en slutseger i damernas turnering är värd.

Lottningen sker den 13 september.

Ämnen i artikeln

Fotboll
BK Häcken
Göteborg

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt