Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 00:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/misstanken-spelare-coronasmittades-i-ishockeylandslaget/

Sport

Misstanken: Spelare coronasmittades i ishockeylandslaget

Minst två svenska spelare tros ha smittats under Beijer Hockey Games.
Minst två svenska spelare tros ha smittats under Beijer Hockey Games. Foto: Ludvig Thunman/TT

De senaste coronafallen i SHL misstänks komma från landslagsturneringen Beijer Hockey Games i Malmö.

Ishockeyförbundet bekräftar att bubblan sprack.

– Det är extremt olyckligt, säger Olof Östblom, tävlingschefen, till Aftonbladet.

TT Text

I helgen drabbades Malmö Redhawks av smittspridning och på måndagen bekräftades att också Växjö har positiva fall. Enligt Aftonbladet finns tydliga kopplingar till landslagsturneringen.

I förra veckan meddelade Finlands ishockeyförbund att fem spelare i det lag som spelade Beijer Hockey Games i Malmö smittats och det tjeckiska landslaget har drabbats av två fall, enligt hokej.cz. Båda lagen gjorde nya tester efter hemkomst sedan en finländsk spelare testat positivt i Malmö.

– Vi kan konstatera att vi fick in smittan i bubblan, bekräftar Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom för Aftonbladet.

Enligt tidningen ska också sex av elva svenska domare i turneringen ha smittats. SHL:s domarbas Tomas Torsbrink bekräftar att domare smittats, men vill inte uppge antalet.

Under de tidigare turneringarna i Euro Hockey Tour, som också hållits i en bubbla i Helsingfors och Moskva, har inga positiva fall rapporterats.

– Vi testade alla två gånger innan bubblan, och testade samtliga när de gick ur bubblan. Då hade Finland ett positivt test. Vi genomförde närmare 800 tester under veckan och ett var positivt, det visar bara att det finns en jättesvårighet här, säger Östblom.

Det är inte första gången som svenska spelare testar positivt under landslagsuppdrag. Inför junior-VM insjuknade flera spelare och ledare trots att träningslägret i Sundsvall hölls i en bubbla.

På frågan om Sverige är sämre på att smittsäkra säger Östblom:

– Jag vet faktiskt inte, jag kan inte svara på det. Vi vet inte varifrån den här smittan kommer om vi ska vara ärliga. Vi får analysera de här med de andra länderna, vad vi kan göra annorlunda. Det här skapar självklart funderingar inför de stundande VM-förberedelserna och själva turneringen.

Ämnen i artikeln

Ishockey

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt