Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-20 17:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/misstankte-futsalstjarnan-tillats-spela-igen-vi-blir-forvanade/

Sport

Misstänkte futsalstjärnan tillåts spela igen: ”Vi blir förvånade”

Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Den landslagsspelare i futsal som misstänks för matchfixning har släppts ur häktet och nu häver klubben som han representerar sin avstängning, bland annat med motiveringen att misstankarna inte rör futsalsporten. Stjärnspelaren är aktuell för spel redan under fredagen.

– Vi blir förvånade över det beslut de fattat, säger Håkan Sjöstrand, Svenska fotbollförbundets generalsekreterare.

Landslagsspelaren har tillsammans med en 30-årig fotbollsspelare från södra Sverige suttit häktad misstänkt för grovt mutbrott och spelfuskbrott. De misstänkta brotten rör inte futsal utan handlar om fotbollsmatcher strax under elitnivå. Det är en av anledningarna till att klubben som futsalstjärnan representerar nu hävt sin avstängning av spelaren.

– Hade det handlat om futsalmatcher är jag personligen ganska säker på att vår styrelses beslut hade blivit ett annat, säger klubbens sportchef, som också är styrelsemedlem.

På sin hemsida har klubben listat fler anledningar till beslutet. Sportchefen betonar att en person inte är skyldig till brott förrän domstolen har sagt sitt, att det som spelaren är misstänkt för inte rör klubben och att händelsen inträffade innan han värvades.

– Dessutom har vi fått hans förklaring till det han är misstänkt för och han är den mest professionelle spelare vi någonsin jobbat med, säger sportchefen

Han bekräftar att klubben fört samtal med Svenska fotbollförbundet kring frågan.

– Vi förstår att det här beslutet är känsligt, men förbundet kan bara ge rekommendationer. I slutändan är det alltid vi som klubb som bestämmer, säger sportchefen, som inte vill gå in på vilka rekommendationer man fått.

Spelaren stoppades från landslagsspel i samband med att han greps och anhölls. Förbundets generalsekreterare, Håkan Sjöstrand, säger att man inte har någon insyn i den förundersökning som pågår, men att man förstått att spelaren fortfarande är misstänkt.

– Vi blir förvånade över det beslut som klubben fattat. Om det handlat om landslagsspel hade den här spelaren inte varit uttagningsbar. Vi anser att de här misstankarna om matchfixning är så pass allvarliga, säger Sjöstrand och konstaterar att futsal är en del av Svenska fotbollförbundet.

Polis och åklagare är fortsatt förtegna kring utredningen. DN kunde tidigare i veckan berätta att härvan växt och att ett 20-tal personer, bland dem många fotbollsspelare, kan vara inblandade.

Minst en av de sydsvenska klubbar som tidigare fått matcher polisanmälda med misstankar om manipulation är aktuell i utredningen. Ytterligare en landslagsspelare i futsal anhölls tidigare, men begärdes aldrig häktad. De två futsalspelarna och 30-åringen spelade tidigare för samma fotbollslag. Samtliga nekar till anklagelserna.