Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Moderaterna motionerar mest om idrott

Caroline Klüft besökte i januari riksdagen för att berätta om organisationen Generation Peps arbete mot stillasittande och uppmanade riksdagsledamöterna att röra sig mera. Niclas Malmberg (mp), Emma Hult (mp), Peter Jonsson (s), Sara-Lena Bjälkö (sd), Saila Quicklund, (m), Per Lodenius (c) och Ann Aurén, kanslichef, fanns på plats i riksdagens bankhall för övningar med Klüft.
Caroline Klüft besökte i januari riksdagen för att berätta om organisationen Generation Peps arbete mot stillasittande och uppmanade riksdagsledamöterna att röra sig mera. Niclas Malmberg (mp), Emma Hult (mp), Peter Jonsson (s), Sara-Lena Bjälkö (sd), Saila Quicklund, (m), Per Lodenius (c) och Ann Aurén, kanslichef, fanns på plats i riksdagens bankhall för övningar med Klüft. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Moderaterna är det parti som motionerat i särklass mest i frågor kring idrott under den gångna mandatperioden. Det visar en granskning av tidskriften Idrott & kunskap. Undersökningen pekar på att intresset för idrottsfrågor bland partierna generellt är lågt och att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inte med en enda mening nämner idrotten i sina partiprogram.

VAL 2018

Idrott & kunskap har undersökt motionsviljan bland riksdagspartierna. Genom att söka på ordet idrott bland alla de riksdagsmotioner som lämnats in 2014-2018 fick tidskriften 338 träffar. Efter att ha gallrat motioner som bara nämnde ordet i förbifarten återstod 277 stycken.

Det visar sig att Moderaterna är det parti som lagt fram överlägset mest motioner med 114 stycken. Det är exakt tre gånger så många som Socialdemokraterna på andra plats med 38, tätt följda av Centerpartiet med 37.

I botten återfinns Vänsterpartiet och Miljöpartiet med sex respektive fyra stycken.

Vänsterpartiet kom i förra veckan med ett utspel i anläggningsfrågan och Centerpartiet meddelade nyligen att man vill göra det enklare att sponsra damidrott.

Christian Carlsson, redaktör för Idrott & kunskap, som gjort granskningen, anser att motionsskrivandet är ett bra mått på hur mycket partierna engagerar sig i idrottsfrågan.

– Att man fem i tolv kommer med en massa vallöften känns mindre trovärdigt, säger Carlsson och förklarar att syftet med granskningen var att undersöka vad partierna verkligen gjort och inte i första hand vad de vill göra.

Från regeringskansliet påpekas att antalet motioner från regeringspartierna under mandatperioden av naturliga skäl är färre eftersom deras förslag kan ha kommit fram i propositioner.

Det svala intresset för idrottsfrågor syns även i flera av partiernas program, som Carlsson också granskat. Varken i programmen från S eller V finns några meningar om idrott alls. Centerpartiet och Liberalerna har bara en. Även här är Moderaterna bäst i klassen med elva.

– Det är ju i ett partiprogram som man ska utveckla sina visioner och idéer och att man som i vissa partiers fall inte ens nämner det som är Sveriges största folkrörelse är ganska talande, säger Carlsson.

Carlsson har också tittat på vad motionerna handlar om. Det visar sig att idrott och skola är det ämnet som fått flest politikerna att ta upp idrottsämnet och att det främst är Allianspartierna som anser detta viktigt. 70 av oppositionens motioner rör idrott och skola och framför allt antalet idrottstimmar i skolan medan det rödgröna blocket bara skrivit sex.

Nyligen klubbade regeringen igenom ett beslut om att idrottsundervisningen ska ökas med 100 timmar från och med läsåret 2019.

Carlsson påpekar att det finns flera stora idrottsfrågor, som till exempel stödet till landets elitidrottare, som sällan blir föremål för diskussion i riksdagen eller i valrörelsen, men han tillägger att ordet elit knappast lockar särskilt många nya väljare. Sverigedemokraterna är enda parti som lagt motion om att permanenta elitidrottsstödet.

I stället är friskvårdsbidraget den idrottsfråga som skapat näst mest motioner i riksdagen och här är det mest de borgerliga partierna som velat att ridsport och golf ska får samma möjligheter som andra idrotter att utnyttja bidraget.

Christian Carlsson tycker att idrotten i vanlig ordning hamnat i skymundan under valrörelsen.

– Jag kan inte säga att jag sett alla debatter, men jag kan inte påminna mig att jag hört någon politiker prata idrott, i alla fall inte i de större debatterna på tv, säger han. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.