Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 05:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/mondo-och-warholm-ska-lyfta-friidrotten/

Sport

”Mondo” och Warholm ska lyfta friidrotten

Bild 1 av 2 Armand Duplantis.
Foto: Nicklas Elmrin/Bildbyrån
Bild 2 av 2 Karsten Warholm.
Foto: Hassan Ammar/AP

Fixstjärnan Usain Bolt är borta. Nu är det två unga skandinaviska affischnamn som ska få friidrotten att lyfta.

– Han talar inte så bra svenska som jag, retas Karsten Warholm.

– Det är en riktigt rolig kille, säger Armand Duplantis.

Med två dagar kvar till VM-invigningen i Doha förbereder sig Warholm och Duplantis inför säsongens stora uppgift. Den 23-årige norrmannen inleder sin guldjakt med försök på 400 häck på VM-tävlingarnas öppningsdag på fredag medan 19-årige Duplantis stavhoppskval är på lördag.

I en sport som kämpar med dålig publicitet och där sprinterkungen Usain Bolt lämnat ett stort tomrum efter sig är de två unga nordborna två av friidrottarna som det pratas extra om i VM-staden.

När en stor utrustningssponsor kallar till presskonferens i Doha på torsdagen är han och Warholm två av huvudrollsinnehavarna.

– Det stämmer väl att det är få profiler just nu. Det är nog bättre om man fördelar det här på fler personer än att det bara fokuseras på en person och så tycker jag det är fint att det är två friidrottare från Norden som är med och bygger upp detta intresse, säger Warholm till DN och fortsätter:

– Det är klart det kul att det blivit uppmärksamhet kring mig och min gren. Jag tycker att jag gjort mig förtjänt av det.

Vid Diamond Leaguetävlingen i Zürich i förra månaden sprang han det nästa snabbaste loppet på 400 meter häck genom tiderna.

Hans 46,92 var bara 14 hundradelar från Kevin Youngs 27 år gamla världsrekord.

Warholm är i Doha inte bara för att försvara det VM-guld som han vann i London för två år sedan, han vill gärna också ta världsrekordet. Men det är det fler som vill. Amerikanen Rai Benjamin har också varit under 47 sekunder och även Abderrahman Samba, hemmahoppet från Qatar, vill blanda sig i leken.

– Konkurrensen är väldigt bra. Jag hade aldrig sprungit på 46,92 i Zürich om jag inte haft Rai Benjamin som utmanade mig, säger Warholm.

Armand Duplantis säger att han upplever en liknande situation i stavhoppet. Han slår sig ner i en soffa på hotellet, den svenska truppen har pressträff, och förklarar att förberedelserna inför VM känns perfekta.

”Mondo” är ett samtalsämne i friidrottsvärlden. Det blir så när man hoppar 6.05 och blir Europamästare redan vid 18 års ålder.

Duplantis vantrivs inte med uppmärksamheten, men poängterar att det finns fler än han som gör att ljuset just nu riktas mot stavhopp.

– Jag kanske är den stora anledningen, men jag är definitivt inte den enda, säger han och tänker på konkurrenter som polacken Piotr Lisek och Sam Kendricks, amerikanen som snuvade honom på segern i Diamond Leaguefinalen.

Duplantis säger att han har allt fokus på kvaltävlingen. Finalen avgörs på söndag.

– Jag skulle inte vilja tippa. Det är så många kan ha en bra dag, säger han.

Läs mer: Friidrotten efter Usain Bolt: ”Vi saknar en fixstjärna”